Placek truskawkowy z masą kryształkową

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To ciasto zawsze się udaje w lecie ze świeżych owoców a zimą z mrożonych . Zawsze smakuje tak samo to znaczy super !

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    7 jaj
    1,5 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    7 łyżek oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Masa:
    50 dag. truskawek świeżych lub mrożonych mogą być z kompotu
    2/3 szklanki cukru pudru
    25 dag dobrej margaryny

    Do dekoracji:
    2 galaretki truskawkowe
    0,5 kg. truskawek
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Placek truskawkowy z masą kryształkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jaja wbić do miski i ubić z cukrem na sztywno.Następnie dodawać po łyżce oleju i mąkę z proszkiem do pieczenia .Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia .Piec ok.45. min. w średnio nagrzanym piekarniku.
    Margarynę utrzeć do białości z cukrem pudrem . Truskawki rozdrobnić np. w blenderze ,dodać do utartej z cukrem pudrem margaryny i razem wymieszać . Powstaną kryształki ponieważ margaryna z truskawkami się zetnie i oto chodzi w tym cieście .
    Gdy ciasto ostygnie przekroić go na połowę, 3/4 masy wyłożyć na spód ciasta ,przykryć drugą połową . Górę ciasta posmarować pozostałą masą . Na zimnym cieście ułożyć pozostałe truskawki ..Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklakach przegotowanej wrzącej wody . Gdy zacznie tężeć zalać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi

Porady

.Podczas robienia masy powstanie sok który nawilży biszkopt

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować