Placek straciatella z brzoskwiniami

  • wyświetlono: 244 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Pyszne ciasto tortowe z czekoladowymi blatami z delikatną masa smietankowa . Proste w wykonaniu.

MagdalenaS
  • 20 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Kakaowe blaty :
3/4 szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao (płaskie)
Oraz
5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa:
600 ml śmietany kremówki 30% schłodzonej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
3 łyżki cukru pudru
50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
Pół puszki brzoskwiń

Dodatkowo :
50 g czekolady startej na tarce o dużych oczkach- do dekoracji
Syrop z brzoskwiń do napaczowania blatów

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Placek straciatella z brzoskwiniami

  • 1. Blaty :
    Olej, woda, cukier, kakao -składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
  • 2. Blaty cd :
    Pozostale składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.
    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną wczesniej przygotowana mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.
    Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.
    Piec w temp180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
    Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.
  • 3. Masa:
    Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Ubitą, dodawać w trzech turach do serka mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać czekoladę i wymieszać.
  • 4. Przełożenie:
    Jeden blat ułożyć na paterze. Nasączyć syropem. Wyłożyć 2/3 kremu . Na nim poukladac prokrojone w plastry brzoskwinie i lekko je wciskajac w krem. Przykryc drugim blatem. Napaczowac. Posmarować ostatnią porcją kremu.Na wierzch zetrzeć mleczną czekoladę.

    Placka schłodzić kilka godzin w lodówce.

    Smacznego :-).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortczekoladaplacekbrzoskwiniekakaowestraciatellaciasto tortowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

Straciatella z musem truskawkowym

Dodane przez: Milena127

Straciatella z musem truskawkowym

Deser na zimno z truskawkami, przełamany...

Ciasto serowa straciatella z truskawkami

Dodane przez: Ola1984

Ciasto serowa straciatella z truskawkami

To lekkie i pyszne ciasto to idealna...

Biszkopt z jabłkami

Dodane przez: Mniam1

Biszkopt z jabłkami i pianką straciatella

Delikatny biszkopt przełożony prażonymi...

Sernik

Dodane przez: Mniam1

Sernik straciatella z musem truskawkowym

Sernik z drobinkami tartej czekolady...

staciatella z bananami

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto straciatella z bananami

:-) Gorąco polecam (-:

ciasto truskawkowa straciatella

Dodane przez: agarybak76

Ciasto Jogurtowa straciatella z truskawkami

Lekki, orzeźwiający deser na biszkopcie,...