Placek sezamowy z kawą i kminkiem przekładany masą budyniową z galaretkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Pyszny placek sezamowy z nutą kawy oraz cierpko-korzennym aromatem kminku. Ciasto przełożone masą budyniową z galaretkami - o smaku blue curacao i przygotowaną z soku z czerwonej porzeczki. Zestaw idealny na upalne dni, a także jako deser przy różnego rodzaju spotkaniach okolicznościowych.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Placek:
    3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    2/3 szklanki oleju
    5 jajek
    250 g sezamu
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszek)
    1 łyżka kminku mielonego
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    1 L + 1 szklana mleka
    3 opakowania budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na 1/2 L mleka każde)
    1/2 szklanki cukru
    250 g masła
    3 łyżeczki żelatyny wieprzowej
    niewielka ilość wody do żelatyny

    Galaretka porzeczkowa:
    150 g czerwonej porzeczki
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżeczki żelatyny wieprzowej
    2 szklanki wody + niewielka ilość do żelatyny

    Dodatkowo:
    1 opakowanie galaretki o smaku blue curacao (na 1 i 1/2 szklanki wody)
    1 i 1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placek sezamowy z kawą i kminkiem przekładany masą budyniową z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek sezamowy z kawą i kminkiem przekładany masą budyniową z galaretkami 1. Na placek utrzeć masło, olej, cukier, jajka, kawę, kminek i proszek do pieczenia. Wsypać sezam i wymieszać. Na końcu dodać mąkę i dokładnie wyrobić łyżką. Masę przełożyć do formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Placek sezamowy z kawą i kminkiem przekładany masą budyniową z galaretkami 2. Piec 45 - 50 min (180 st. C).
  • Placek sezamowy z kawą i kminkiem przekładany masą budyniową z galaretkami 3. Lekko wystudzić, wyjąć z formy i przekroić wzdłuż na pół. Spodni placek umieścić ponownie w formie.
    Ja dla wygody ciasto dzielę na 2 części, następnie kroję wzdłuż na placki.
  • Placek sezamowy z kawą i kminkiem przekładany masą budyniową z galaretkami 4. Na domową galaretkę porzeczki zalać 2 szklankami wody, wsypać cukier - gotować 5 min. Następnie całość zblendować i przecedzić. Żelatynę zalać niewielką ilością wody. Gdy napęcznieje, podgrzewać do rozpuszczenia. Płynną żelatynę dodać do przecedzonego wywaru z porzeczek, wymieszać.
  • Placek sezamowy z kawą i kminkiem przekładany masą budyniową z galaretkami 5. Płyn wylać do płaskiego naczynia wyścielonego folią. Włożyć do lodówki do stężenia.
  • Placek sezamowy z kawą i kminkiem przekładany masą budyniową z galaretkami 6. Galaretkę blue curacao rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wrzątku, wystudzić, przelać do płaskiego naczynia wyścielonego folią i włożyć do lodówki do stężenia.
  • Placek sezamowy z kawą i kminkiem przekładany masą budyniową z galaretkami 7. Stężałe galaretki wyjąć z naczyń, usunąć folię, pokroić w kostkę. Połowę ilości każdej galaretki wyłożyć naprzemiennie na spodnią część ciasta umieszczonego w formie.
  • Placek sezamowy z kawą i kminkiem przekładany masą budyniową z galaretkami 8. Galaretki przekryć połową wystudzonej, lecz jeszcze lekko lejącej masy budyniowej.
  • Placek sezamowy z kawą i kminkiem przekładany masą budyniową z galaretkami 9. Na masę nałożyć naprzemiennie resztę obu galaretek.
  • Placek sezamowy z kawą i kminkiem przekładany masą budyniową z galaretkami 10. Następnie wyłożyć resztę masy budyniowej.
  • Placek sezamowy z kawą i kminkiem przekładany masą budyniową z galaretkami 11. Całość przekryć wierzchnią częścią placka. Ciasto włożyć do lodówki, by całkowicie się zestaliło.
  • 12. Na masę wszystkie opakowania budyniu wymieszać w garnku z mlekiem i cukrem. Na małym ogniu, mieszając, zagotować. Do lekko wystudzonej masy dodać masło - mieszać do rozpuszczenia. Żelatynę zalać niewielką ilością wody. Gdy napęcznieje, podgrzewać do rozpuszczenia. Upłynnioną żelatynę wymieszać z przygotowanym budyniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.41 (208 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Placek truskawkowy z masą budyniową

To może cię zainteresować