Placek serowo-śmietanowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Placek jest delikatny i puszysty. Świetnie smakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    5 jaj

    7 łyżek cukru

    4 łyżki mąki

    2 łyżki ziemniaczanki

    1 łyżka kakao

    na czubek łyżeczki proszek do pieczenia



    Składniki na krem:

    0,25 dag sera śmietankowego

    0,5 l śmietany 36%

    2 łyżki żelatyny

    1/3 szkl. wody

    0,5 szkl. cukru

    1 cukier waniliowy

    2 galaretki agrestowe

Placek serowo-śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    1. Biszkopt ubić i piec w temp. 180stopni 20 minut.

    2. Gotujemy galaretki w 3 szkl. wody.

    3. Ser utrzeć w misce z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ubić śmietanę i do ubitej śmietany dodać utarty ser.

    4. W 1/3 szkl. wody rozpuścić 2 łyżki żelatyny i dodać do wcześniej przygotowanej masy serowo-śmietanowej.

    5. Gotową masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

    6. Na gotowy placek wylewamy już wczesniej przygotowane galaretki i wkładamy do lodówki.

Porady

Galaretkę agrestową można zastąpić inną galaretką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy