Placek ryżowo-grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obieramy,myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.Ryż zlewamy 1 szklanką gorącego bulionu,dodajemy marchewkę i gotujemy do miękkości,dolewając w razie potrzeby pozostały bulion.Ważne żeby cały płyn z ryżu wyparował.
3.Pieczarki obieramy,płuczemy ,odsączamy z nadmiaru wody i kroimy w cienkie półplasterki .Następnie smażymy na dwóch łyżkach masła,do miękkości i zrumienienia pieczarek.
4.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę,smażymy do miękkości i lekkiego zrumienienia na pozostałym maśle.
5.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do ciepłego ryżu,dokładnie mieszamy.
6.Do ryżu dodajemy również pieczarki i cebulę,przyprawiamy do smaku solą,pieprzem ,kurkumą,ziołami prowansalskimi i koperkiem.Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową ,o pojemności około 1 litra.
7.Przestudzony placek wkładamy do lodówki ,do całkowitego stężenia,na około 2 godziny.Po tym czasie wyjmujemy i kroimy w kostki.
8.Dekorujemy gałązkami koperku i podajemy.
Porady
Placek ryżowo-grzybowy możemy podać z dowolnym sosem.
Komentarze