Placek rabarbarowo bananowy z bezową pokrywą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Doskonałe połączenie kwaskowatego rabarbaru i słodkiej bezy.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • CIASTO: 50 g masła lub margaryny
    1 jajko + 3 żółtka
    160 g cukru
    150 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    500 g rabarbaru
    1 dojrzały banan
    40 g cukru
    BEZA: 3 białka
    120 g cukru

Placek rabarbarowo bananowy z bezową pokrywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastawić piekarnik na 175 stopni. Stopić i lekko ostudzić tłuszcz.
  • 2. Ubić jajko i żółtka z cukrem.
  • 3. Wymieszać dokładnie mąkę i proszek do pieczenia. Dodawać na przemian z tłuszczem do ubitych jajek.
  • 4. Wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą tortownicę o średnicy 24 cm. Wlać ciasto do formy.
  • 5. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki o szerokości 1 cm. Banana obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  • 6. Owoce rozłożyć na cieście i lekko wcisnąć. Posypać cukrem. Piec na ruszcie w dolnej części piekarnika przez ok 30 min.
  • 7. Beza: Ubić białka na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać dopóki masa nie stanie się kleista i błyszcząca.
  • 8. Wyjąć ciasto z piekarnika i posmarować masą bezową. Piec dalsze 20 min lub aż beza nabierze koloru. Ostudzić placek w formie. Podawać lekko ostudzony.

Porady

Jeżeli używamy mrożonego rabarbaru, nie rozmrażamy go wcześniej, a jedynie przedłużamy pieczenie o 5-10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy