Placek porzeczkowy z migdałami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Placek, który smakuje latem!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    4 jajka
    150 gramów masła
    150 gramów cukru
    300 gramów mąki pszennej
    Esktrakt wanilowy
    Pół szklanki płatków migdałowych
    1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki (najlepiej domowej)
    Szczypta soli

Placek porzeczkowy z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta. Oddzielam białka od żółtek. Na stolnicę wysypuję mąkę, masło, dodaję żółtka, cukier i wanilię. Zagniatam gładkie kruche ciasto. Formuję kulę i wsadzam ją na godzinę do lodówki.
    Ubijam pianę z białek , dodaję połowę porcji migdałów, mieszam raz. Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni.

Porady

w sezonie można użyć świeżych porzeczek

Komentarze

Podobne przepisy