Placek porzeczkowy z migdałami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Placek, który smakuje latem!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    4 jajka
    150 gramów masła
    150 gramów cukru
    300 gramów mąki pszennej
    Esktrakt wanilowy
    Pół szklanki płatków migdałowych
    1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki (najlepiej domowej)
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Beza

Placek porzeczkowy z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta. Oddzielam białka od żółtek. Na stolnicę wysypuję mąkę, masło, dodaję żółtka, cukier i wanilię. Zagniatam gładkie kruche ciasto. Formuję kulę i wsadzam ją na godzinę do lodówki.
    Ubijam pianę z białek , dodaję połowę porcji migdałów, mieszam raz. Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni.
  • 2. Kruche ciasto wyjmuję z lodówki, dzielę na dwie nierówne części. Większą rozwałkowuję i przenoszę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód smaruję dżemem, na nim wykładam pianę z białek. Na wierzchu układam resztę kruchego ciasta-ja rwę je palcami na kawałeczki. Placek piekę 20 minut . Po tym czasie wierzch posypuję migdałami i piekę kolejne 20 minut.
    Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Porady

w sezonie można użyć świeżych porzeczek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować