Placek porzeczkowy z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta. Oddzielam białka od żółtek. Na stolnicę wysypuję mąkę, masło, dodaję żółtka, cukier i wanilię. Zagniatam gładkie kruche ciasto. Formuję kulę i wsadzam ją na godzinę do lodówki.
Ubijam pianę z białek , dodaję połowę porcji migdałów, mieszam raz. Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni.
2.Kruche ciasto wyjmuję z lodówki, dzielę na dwie nierówne części. Większą rozwałkowuję i przenoszę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód smaruję dżemem, na nim wykładam pianę z białek. Na wierzchu układam resztę kruchego ciasta-ja rwę je palcami na kawałeczki. Placek piekę 20 minut . Po tym czasie wierzch posypuję migdałami i piekę kolejne 20 minut.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Komentarze