Placek porowy z mięsnym farszem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wspaniałe połączenie smaków, delikatny placek porowy z orientalnym akcentem, z niesamowicie aromatycznym mięsem.

  • 45 min

Składniki:

  • Placki:

    3 białe części pora
    papryczka chili ( ilość zależna od preferencji smakowych )
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    1 łyżeczka kminu rzymskiego ( mielony kumin )
    1 szczypta cynamonu ( mielonego )
    1 szczypta mielonego kardamonu
    5 łyżek oleju rzepakowego
    1 łyżka mielonego siemienia lnianego
    250 ml mleka
    1 łyżka octu 10%
    9 łyżek mąki (pełnych)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka soli

    Farsz:

    300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1/2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą
    1 puszka parzonej białej fasoli
    1 łyżka przyprawy do kebabu

    Dodatkowo:

    szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek porowy z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki:

    Pory kroimy w cienkie piórka.

    Papryczkę drobno siekamy.

    W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pory, papryczkę, cukier oraz przyprawy i dusimy na małym ogniu 20 min (od czasu do czasu mieszamy).

    Do szklanki wsypujemy siemię i zalewamy trzema łyżkami gorącej wody.

    W dużej misce mleko mieszamy z octem, dodajemy siemię lniane i łączymy z mąką, sodą, proszkiem i solą. Ciasto ma być gęste.

    Do ciasta wrzucamy pory i mieszamy.

    Na rozgrzaną patelnię ø26 cm ( z niewielką ilością tłuszczu ) wlewamy ciasto (gr 5 mm). Smażymy na złoto z jednej i z drugiej strony.

    Farsz:

    Na gorącym tłuszczu podsmażamy mięso ( na sypko ), dodajemy przyprawę (chwilę podsmażamy, by mięso nabrało aromatu ), dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na wolnym ogniu, do odparowania nadmiaru płynu.

    Fasolkę odsączamy z zalewy, dodajemy do mięsa ( już po redukcji ), dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut.

    Farsz nakładamy na placki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, składamy na pół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować