Pyszny placek na znakomitym spodzie z bazyliowego ciasta. Można robić w jednej dużej foremce lub w czterech mniejszych. Najsmaczniejszy po lekkim przestudzeniu, lepiej też się wtedy kroi gdyż sery nie są aż tak lejące
Składniki:
ciasto
1 i 1/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczka soli
1/8 łyżeczki pieprzu
2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii
110 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
3 łyżki lodowatej wody.
placek
porcja ciasta (przepis wyżej)
1/2 zwykłej lub czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
3-4 duże pomidory, pokrojone w kawałki, pestki i nadmiar soku usunąć ( około 3 szklanek posiekanych pomidorów)
1/4 szklanki bazylii pociętej w paski
2 szklanki startego sera (ostrego sera cheddar 120g + Gruyere lub mozzarella ok 100 g)
3/4 szklanki majonezu ok 12 łyżeczek
1 łyżeczka tabasco (lub tyle ile lubimy)
Placek pomidorowo-serowy z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto - wszystkie składniki wyrabiać w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Wyjąć, rozwałkować, podsypując mąką na placek większy od średnicy naszej formy do ciasta. i o grubości ok 6 mm. Moja foremka miała średnicę 23 cm.
2.Formę posmarować masłem, wyłożyć ciastem, ciasto lekko ponakłuwać. (Jeżeli nie pieczemy od razu , można formę z ciastem zawinąć folią i wstawić do lodówki). Na ciasto położyć koło wycięte z papieru do pieczenia, lub folii aluminiowej, tak aby papier osłaniał też boki, nasypać do środka fasolę lub groch. Ciasto z obciążeniem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiekać przez 15 minut a następnie usunąć papier z grochem i podpiekać jeszcze 10 minut.
3.W czasie gdy podpiekamy ciasto, pomidory włożyć na sito i lekko posolić, aby puściły jak najwięcej soku. Osuszyć możliwie dokładnie ręcznikiem papierowym.
4.Na podpieczone ciasto wyłożyć warstwę cebuli ( można ją wcześniej podsmażyć), posypać odsączonymi pomidorami. Pomidory posypać bazylią, solą i pieprzem.
5.W misce wymieszać sery, majonez, tabasco, sól i pieprz. Masę równomiernie rozłożyć na pomidorach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok 35 - 45 minut. Przed jedzeniem nieco przestudzić. Smacznego!
Komentarze