Placek pomidorowo-serowy z bazylią

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszny placek na znakomitym spodzie z bazyliowego ciasta. Można robić w jednej dużej foremce lub w czterech mniejszych. Najsmaczniejszy po lekkim przestudzeniu, lepiej też się wtedy kroi gdyż sery nie są aż tak lejące

Składniki:

  • ciasto
    1 i 1/4 szklanki mąki
    1/2 łyżeczka soli
    1/8 łyżeczki pieprzu
    2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii
    110 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
    3 łyżki lodowatej wody.
    placek
    porcja ciasta (przepis wyżej)
    1/2 zwykłej lub czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
    3-4 duże pomidory, pokrojone w kawałki, pestki i nadmiar soku usunąć ( około 3 szklanek posiekanych pomidorów)
    1/4 szklanki bazylii pociętej w paski
    2 szklanki startego sera (ostrego sera cheddar 120g + Gruyere lub mozzarella ok 100 g)
    3/4 szklanki majonezu ok 12 łyżeczek
    1 łyżeczka tabasco (lub tyle ile lubimy)

    Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne

Placek pomidorowo-serowy z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto - wszystkie składniki wyrabiać w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Wyjąć, rozwałkować, podsypując mąką na placek większy od średnicy naszej formy do ciasta. i o grubości ok 6 mm. Moja foremka miała średnicę 23 cm.
  • 2. Formę posmarować masłem, wyłożyć ciastem, ciasto lekko ponakłuwać. (Jeżeli nie pieczemy od razu , można formę z ciastem zawinąć folią i wstawić do lodówki). Na ciasto położyć koło wycięte z papieru do pieczenia, lub folii aluminiowej, tak aby papier osłaniał też boki, nasypać do środka fasolę lub groch. Ciasto z obciążeniem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiekać przez 15 minut a następnie usunąć papier z grochem i podpiekać jeszcze 10 minut.
  • 3. W czasie gdy podpiekamy ciasto, pomidory włożyć na sito i lekko posolić, aby puściły jak najwięcej soku. Osuszyć możliwie dokładnie ręcznikiem papierowym.
  • 4. Na podpieczone ciasto wyłożyć warstwę cebuli ( można ją wcześniej podsmażyć), posypać odsączonymi pomidorami. Pomidory posypać bazylią, solą i pieprzem.
  • image-0u327yf 5. W misce wymieszać sery, majonez, tabasco, sól i pieprz. Masę równomiernie rozłożyć na pomidorach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok 35 - 45 minut. Przed jedzeniem nieco przestudzić. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Cheddar Mozzarella Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować