Placek po węgiersku z sosem mięsnym i śmietaną

4.48 (164 ocen)

  • 3 godz.

Jako dziecko jadłam placki ziemniaczane z cukrem jednak mój mąż nie lubi słodkich obiadów i dla niego wymyśliłam to danie:)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1/2 kg wołowiny
    2 łyżki mąki
    2 łyżki oleju z pestek winogron
    3 szklanki bulionu
    3 listki laurowe
    3 ziela angielskie
    papryka czerwona
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    pół łyżeczki chili
    pół łyżeczki soli
    2 łyżki sosu sojowego


    Na placek:
    5 ziemniaków
    łyżka mąki
    jajko
    pół cebuli
    szczypta pieprzu
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek po węgiersku z sosem mięsnym i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na małe kwadratowe kawałki i obtaczamy w mące.
  • 2. Mięso obtoczone mąką kładziemy na rozgrzanym oleju i podsmażamy ok 8 minut. Kiedy mięso się zarumieni podlewamy je bulionem i gotujemy na małym ogniu.
  • 3. Po 40 minutach dodajemy paprykę i dalej gotujemy sos co jakiś czas mieszając.
  • 4. Po 40 minutach kiedy bulion odparuje, a sos zgęstnieje przyprawiamy danie. Dodajemy wszystkie przyprawy. Jeśli sos jest zbyt rzadki dodajemy mąkę.
  • 5. Aby przygotować placek należy obrać ziemniaki oraz zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
  • 6. Z ziemniaków należy odsączyć wodę po czym dodać jajo, mąkę oraz pieprz cukier i cebulę. Usmażyć placka na oleju z pestek winogron.
  • 7. Upieczonego placka należy polać sosem, zakryć i polać kwaśną gęstą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować