Placek po węgiersku z sosem mięsnym i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na małe kwadratowe kawałki i obtaczamy w mące.
2.Mięso obtoczone mąką kładziemy na rozgrzanym oleju i podsmażamy ok 8 minut. Kiedy mięso się zarumieni podlewamy je bulionem i gotujemy na małym ogniu.
3.Po 40 minutach dodajemy paprykę i dalej gotujemy sos co jakiś czas mieszając.
4.Po 40 minutach kiedy bulion odparuje, a sos zgęstnieje przyprawiamy danie. Dodajemy wszystkie przyprawy. Jeśli sos jest zbyt rzadki dodajemy mąkę.
5.Aby przygotować placek należy obrać ziemniaki oraz zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
6.Z ziemniaków należy odsączyć wodę po czym dodać jajo, mąkę oraz pieprz cukier i cebulę. Usmażyć placka na oleju z pestek winogron.
7.Upieczonego placka należy polać sosem, zakryć i polać kwaśną gęstą śmietaną.
Komentarze