Placek po węgiersku z mniejszą ilością tłuszczu

5 (192 ocen)

  • 60 min

Jak wielu z Was ja również uwielbiam placki ziemniaczane, a tym bardziej ostatnio Kulinarne Inspiracje Futki zrobiły mi takiego smaka, że nie mogłem im się oprzeć. Zrobiłem jednak w wersji z mniejszą ilością tłuszczu :) Jedliście kiedyś pieczone placki ziemniaczane? :) Są o wiele smaczniejsze niż sm

  • 60 min

Składniki:

  • Placki ziemniaczane:
    1 kg obranych ziemniaków
    1 duża obrana marchewka
    1 duża cebula
    ząbek czosnku
    1 łyżeczka rozmarynu
    łyżka szczypiorku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    pół łyżeczki gałki muszkatołowej
    łyżeczka soli
    pieprz do smaku
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki śmietany 18%
    1 jajko
    Gulasz:
    500 g mięsa wołowego lub wieprzowego kto jakie woli :)
    500 g pomidorów
    1 duża papryka
    10 pieczarek
    3 ziela angielskie
    3 liście laurowe
    sól, pieprz do smaku
    masełko do smażenia
    1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
    300 ml bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Placek Dania główne Placki Gulasz

Placek po węgiersku z mniejszą ilością tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw zajmiemy się gulaszem, w rondelku rozpuszczamy masło i wkładamy pokrojone w plastry pieczarki i paprykę. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie na patelni rozpuszczamy masło i lekko obsmażamy. Pieczarki powinny być już zrumienione. Dodajemy do nich mięso i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Robimy przecier z pomidorów i dolewamy do naszego gulaszu. Na koniec wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i doprawiamy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny do 1,5 w zależności od mięsa, które wybraliśmy. Na sam koniec dodajemy łyżkę mąki, do zagęszczenia gulaszu.

    Teraz zajmiemy się plackami. Ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy przez około 20 minut. Podajemy z gulaszem i łyżką śmietany. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska Obiad

Podobne przepisy

4.5 (191 ocen)

Placek po węgiersku

To może cię zainteresować