Placek po węgiersku z kurczakiem

4.49 (199 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Chrupiący placek ziemniaczany z mięsno-paprykowym gulaszem. Pożywne i rozgrzewające. Genialne na obiad, kolację czy spotkanie w towarzyskim gronie.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na placki: (3 porcje)
    -1 kg ziemniaków
    -1 cebula
    -ok 3 łyżek mąki
    -2 jajka
    -sól, pieprz
    -olej
    Składniki (na gulasz do placków):
    - 2 piersi z kurczaka
    - 1 czerwona papryka
    - 1 duża cebula
    - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki
    - 1 łyżeczka ostrej papryki
    - 1 łyżeczka majeranku
    - 0,5 l bulionu wołowego
    - 2 łyżki mąki
    - sól i pieprz do smaku
    - olej do smażenia
    Dodatkowo:
    -pół ogórka
    -pomidor
    -3 plastry sera
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Placek po węgiersku z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.W pierwszej kolejności przygotowujemy gulasz do placków. W tym celu umytego kurczaka kroimy na większe kawałki. W misce, słodką paprykę i sól, mieszamy wraz z mąką i obtaczamy w tym kurczaka. Wrzucamy go na rozgrzany olej i smażymy z każdej strony do zarumieniania.
    2.W osobnym garnku szklimy pokrojoną w kostkę cebulę ze słodką papryką i koncentratem pomidorowym. Dodajemy pokrojone paprykę.
    3.Po 5 minutach całość zalewamy 1/3 bulionu i dusimy pod przykryciem. Po około 10 minutach dodajemy usmażonego kurczaka, wlewamy pozostałą część bulionu i całość gotujemy około 10-15 minut. Doprawiamy majerankiem, ostrą papryką i ewentualnie solą i pieprzem.Gdy gulasz jest prawie gotowy, możemy wziąć się za robienie placków ziemniaczanych
    4.Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić je na ok. 5 minut bez mieszania po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku. Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajka oraz dwie szczypty soli, wymieszać.
    5.Rozgrzać patelnię (śr. 20-22 cm), wlać 3 łyżki oleju. Wyłożyć całą masę ziemniaczaną na rozgrzany olej i rozprowadzić ją na równy placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 4 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę, dodać pozostałe 2 łyżki oleju i powtórzyć smażenie (ok. 3 minuty).
    Na połowę placka kładziemy parę łyżek gulaszu,kilka plastrów ogórka,kawałki pomidora i przykrywamy go drugą połówką placka.Udekorować serem i sosem czosnkowym.
    Smacznego!

Porady

1. W plackach najważniejsze jest smażenie. Istotne jest, aby patelnia była doskonale nagrzana. Idealnie nadaje się - teflonowa lub ceramiczna. 2.Aby przygotowane ciasto na placki nie ciemniało, posypuje się starte ziemniaki cienką warstwą mąki ,przykrywa ściereczką i odstawia w ciemne miejsce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Pierś z kurczaka Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować