Placek po węgiersku z jarskim gulaszem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Placek ziemniaczany podany z gulaszem z fasolki szparagowej. Danie dla wegetarian i nie tylko. Można się takim plackiem porządnie najeść.

  • 50 min

Składniki:

  • Placki ziemniaczane (5 dużych placków):
    1,5 kg ziemniaków
    1 cebula
    1 duże jajko
    5-6 łyżek mąki pszennej
    1-2 łyżki skrobi kukurydzianej
    sól, pieprz
    olej do smażenia

    Gulasz z fasolki:
    400 g żółtej fasolki szparagowej
    100 g pieczarek
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 cebuli
    sól, pieprz
    1-2 łyżeczki sosu chilli
    4 gałązki tymianku
    parę listków pietruszki
    1 łyżka skrobii kukurydzianej

    kwaśna śmietana lub gęsty naturalny jogurt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki Gulasz

Placek po węgiersku z jarskim gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na małych oczkach. Cebulę obierz i również zetrzyj, dodaj do ziemniaków. Z ziemniaków odciśnij nadmiar wody, którą wylej. Do masy ziemniaczanej dodaj jajko, mąki i przypawy. Wymieszaj. Na patelnię wlej trochę oleju i rozgrzej go. Łyżką kładź masę na całą patelnię - u mnie o średnicy 20 cm. Takie duże placki przewracaj za pomocą dwóch łopatek. Odkładaj na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • 2. Z fasolki szparagowej odetnij końce. W garnku zagotuj wodę, posól ją, wrzuć fasolkę i gotuj ją do miękkości. Odcedź.
  • 3. Pieczarki oczyść, pokrój w małe kawałki, to samo zrób z papryką. Cebulę poszatkuj w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju, usmaż cebulę, dodaj pieczarki, chwilę smaż. Do warzyw dodaj paprykę, podlej 1/2 szklanki wody i duś aż papryka zmiękknie. Ewentualnie dodaj ponownie wody, jeśli wyparowała.
  • Gulasz jarski z fasolką szaragową 4. Zioła poszatkuj. Do warzyw dodaj fasolkę, zioła, dopraw całość solą, pieprzem, sosem z chilli. Można gulasz zagęścić. W kubku z 1/2 ilością zimnej wody wsyp 1 łyżkę skrobii kukurydzianej, mieszaj intensywnie, żeby nie było grudek. Wlej mieszankę do gulaszu i też intensywnie mieszaj, zagotuj chwilę.
  • 5. Placek ziemniaczany serwuj z gulaszem. Dla dekoracji dodaj kleks kwaśnej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować