Placek po węgiersku z jarskim gulaszem

  • wyświetlono: 654 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Placek ziemniaczany podany z gulaszem z fasolki szparagowej. Danie dla wegetarian i nie tylko. Można się takim plackiem porządnie najeść.

Iwona75
  • 50min

Składniki

Placki ziemniaczane (5 dużych placków):
1,5 kg ziemniaków
1 cebula
1 duże jajko
5-6 łyżek mąki pszennej
1-2 łyżki skrobi kukurydzianej
sól, pieprz
olej do smażenia

Gulasz z fasolki:
400 g żółtej fasolki szparagowej
100 g pieczarek
1/2 papryki czerwonej
1/2 cebuli
sól, pieprz
1-2 łyżeczki sosu chilli
4 gałązki tymianku
parę listków pietruszki
1 łyżka skrobii kukurydzianej

kwaśna śmietana lub gęsty naturalny jogurt

Sposób przygotowania przepisu:

Placek po węgiersku z jarskim gulaszem

  • 1. Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na małych oczkach. Cebulę obierz i również zetrzyj, dodaj do ziemniaków. Z ziemniaków odciśnij nadmiar wody, którą wylej. Do masy ziemniaczanej dodaj jajko, mąki i przypawy. Wymieszaj. Na patelnię wlej trochę oleju i rozgrzej go. Łyżką kładź masę na całą patelnię - u mnie o średnicy 20 cm. Takie duże placki przewracaj za pomocą dwóch łopatek. Odkładaj na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • 2. Z fasolki szparagowej odetnij końce. W garnku zagotuj wodę, posól ją, wrzuć fasolkę i gotuj ją do miękkości. Odcedź.
  • 3. Pieczarki oczyść, pokrój w małe kawałki, to samo zrób z papryką. Cebulę poszatkuj w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju, usmaż cebulę, dodaj pieczarki, chwilę smaż. Do warzyw dodaj paprykę, podlej 1/2 szklanki wody i duś aż papryka zmiękknie. Ewentualnie dodaj ponownie wody, jeśli wyparowała.
  • Gulasz jarski z fasolką szaragową4. Zioła poszatkuj. Do warzyw dodaj fasolkę, zioła, dopraw całość solą, pieprzem, sosem z chilli. Można gulasz zagęścić. W kubku z 1/2 ilością zimnej wody wsyp 1 łyżkę skrobii kukurydzianej, mieszaj intensywnie, żeby nie było grudek. Wlej mieszankę do gulaszu i też intensywnie mieszaj, zagotuj chwilę.
  • 5. Placek ziemniaczany serwuj z gulaszem. Dla dekoracji dodaj kleks kwaśnej śmietany.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakidanie jarskiegulaszdla wegetariantani obiadłatwy obiadplacki ziemniaczneobiad miesmięsny

Komentarze

Podobne przepisy

image-0qbu9u8

Dodane przez: programistapogodzinach

Placek po węgiersku z mniejszą ilością tłuszczu

Jak wielu z Was ja również uwielbiam...

.

Dodane przez: Anitka0804

Placek po węgiersku

Smaczne syte placki ziemniaczane...

Placek po węgiersku

Dodane przez: DylematyMałgorzaty

Placek po węgiersku

Delikatnie pikantny, wyrazisty...

Placek po węgiersku

Dodane przez: danusia19671

Placek po węgiersku

Gdy tylko raz spróbowałam tego...

placek ziemniaczany z gulaszem

Dodane przez: Violetka76

Placek ziemniaczany z gulaszem

Szczerze mówiąc w moim otoczeniu...

Placek po węgiersku

Dodane przez: Gospodyni

Placek po węgiersku

Bardzo pyszne sycące danie

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE