Placek po węgiersku z gulaszem

4.5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Placki ziemniaczane w wersji XXL :) wyśmienicie komponują się z gulaszem, a moje łakomczuchy lubią to najbardziej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • PLACKI:

    5 dużych ziemniaków
    cebula
    ząbek czosnku
    1 jajo
    2 łyżki mąki
    sól
    pieprz
    olej


    GULASZ:

    1 kg karkówki
    15 dag pieczarek
    1 papryka czerwona
    2 cebule
    1 l bulionu
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
    papryka słodka mielona
    2 ziarenka ziela angielskiego
    śmietana
    mąka

    pomarańcza
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek po węgiersku z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, pokroić na kosteczkę, zrumienić na oleju. Następnie przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie i zalać bulionem. Dusić ok 30 min.
  • 2. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić w paseczki.
  • 3. Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki, odparować na patelni.
  • 4. Cebulę obrać, pokroić w koteczkę, zeszklić na oleju.
  • 5. Pieczarki, paprykę i cebulkę dodać do mięsa, dusić wszystko razem, aż mięso będzie miękkie. Całość doprawić do smaku, zabielić odrobiną śmietany i zagęścić mąką.
  • 6. Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • 7. Cebulę pokroić drobniutko, dodać do ziemniaków.
  • 8. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masy ziemniaczanej. Dodać jajko, mąkę i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • 9. Placki smażyć na dużej patelni z obu stron, do momentu zrumienienia się.
  • 10. Usmażone placki przełożyć na talerz. Na połówkę placka nałożyć gulasz i nakryć drugą połówką placka.
  • 11. Udekorować kleksem śmietany i plastrem pomarańczy.

Porady

Można również usmażyć małe placki i takie podawać z gulaszem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować