Placek po węgiersku z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, pokroić na kosteczkę, zrumienić na oleju. Następnie przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie i zalać bulionem. Dusić ok 30 min.
2.Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić w paseczki.
3.Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki, odparować na patelni.
4.Cebulę obrać, pokroić w koteczkę, zeszklić na oleju.
5.Pieczarki, paprykę i cebulkę dodać do mięsa, dusić wszystko razem, aż mięso będzie miękkie. Całość doprawić do smaku, zabielić odrobiną śmietany i zagęścić mąką.
6.Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
7.Cebulę pokroić drobniutko, dodać do ziemniaków.
8.Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masy ziemniaczanej. Dodać jajko, mąkę i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
9.Placki smażyć na dużej patelni z obu stron, do momentu zrumienienia się.
10.Usmażone placki przełożyć na talerz. Na połówkę placka nałożyć gulasz i nakryć drugą połówką placka.
11.Udekorować kleksem śmietany i plastrem pomarańczy.
Porady
Można również usmażyć małe placki i takie podawać z gulaszem.
Komentarze