Placek po węgiersku

  • wyświetlono: 671 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Delikatnie pikantny, wyrazisty gulasz w połączeniu z puszystym plackiem ziemniaczanym idealnie się komponuje. Pyszna odskocznia od restauracyjnych wersji, gdzie podają nam placki z proszku i gulasz który z warzywami niewiele ma wspólnego.

  • 60min

Składniki

placki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz i wegeta do smaku
(ewentualnie: 2-3 marchewki, polecam do smaku)
olej do smażenia
gulasz:
800 g mięsa (u mnie szynka wieprzowa)
2 papryki
1 cukinia
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
1 pietruszka
2 marchewki
kostka rosołowa
2 łyżki mąki
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki sody oczyszczonej
papryka słodka ostra w proszku, sól, pieprz, zioła prowansalskie, (4-5 ziaren) ziele angielskie, 2 liście laurowe, majeranek
Śmietana 12/18% na wierzch do smaku i dekoracji
+ u mnie świeża bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Placek po węgiersku

  • 1. Mięso pokroić na mniejsze, gulaszowe kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Miód, paprykę w proszku - łyżeczka słodkiej, pół łyżeczki ostrej - (lub też inne przyprawy) i czosnek dokładnie wymieszać. Powstałą masą nasmarować mięso i odstawić do lodówki by się przegryzło.
  • 2. Przygotować placki: ziemniaki, cebulę i ewentualnie marchewkę zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach, dodać jajo, mąkę, przyprawić i dokładnie wymieszać. Schłodzić.
  • 3. Warzywa umyć. Marchewkę i pietruszkę obrać, z papryki usunąć gniazda nasienne, pozbyć się końcówek cukinii. Następnie wszystkie warzywa pokroić. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć delikatnie na patelni. Dorzucić mięso i smażyć. Podsmażone mięso z cebulą wrzucić do dużego garnka, zalać wodą, wrzucić kostkę rosołową, ziele angielskie, liście laurowe, drobno pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotować pod przykryciem, by wszystko zmiękło. Następnie dodać paprykę i cukinię (szybko miękną więc robimy to na koniec). 2 - 3 duże łyżki koncentratu dokładnie rozmieszać i dodać do sosu. Doprawiamy do smaku (np. 1 łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki ostrej, pół łyżeczki pieprzu czarnego, łyżeczka ziołowego, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki ziół prowansalskich Na końcu dodać mąkę rozrobioną z odrobiną wody i zaprawić sos gotując jeszcze około 5 min. By mieć pewność że mięso będzie wystarczająco miękkie dodaję odrobinę sody oczyszczonej.
  • 4. Na małej patelni rozgrzać olej. Rozprowadzić na całości masę ziemniaczaną i smażyć pojedyncze duże placki. Placek zgiąć na pół na talerzu, "do środka" nałożyć gulasz, na wierzch też delikatnie polać sosem, na to dodajemy czubatą łyżkę śmietany 12/18% i dekorujemy ( u mnie świeża bazylia).

    SMACZNEGO!

Porady

Mięso do gulaszu powinniśmy smażyć krótko i intensywnie, by najpierw zostało "obsmażone" a później uduszone razem z warzywami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaplacekgulasz

Komentarze

Podobne przepisy

Placek po węgiersku

Dodane przez: anka1988

Placek po węgiersku

Uwielbiam je!

PLACEK PO WĘGIERSKU

Dodane przez: pati197799

PLACEK PO WĘGIERSKU

SYTY SMACZNY OBIADEK

image-1rqk4ji

Dodane przez: xamelka1

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku jest smaczną...

Placek po węgiersku

Dodane przez: Agiatis

Placek po węgiersku

Moja wersja, jakże popularnego...

placki

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Placki po węgiersku z cukinii

Sezon na cukinie jeszcze się nie...

Placek po węgiersku

Dodane przez: Ania1408

Placek po węgiersku

Danie jest łatwe w przygotowaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE