Placek po węgiersku

0 (0 ocen)

To ulubione danie mojego męża.

Składniki:

  • 1kg mięsa gulaszowego,
    1/2 kg pieczarek,
    2 czerwone papryki,
    przyprawa do gulaszu,
    3 łyżki przecieru pomidorowego,
    1/2 łyżeczki chili,
    łyżeczka vegety.

    PLACKI:
    1kg ziemniaków,
    3 jajka,
    cebula,
    łyżeczka vegety,
    łyżka soli,
    6 lub więcej łyżek mąki.

Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić, posypać obficie przyprawą i podsmażyć, aż będzie na wpół gotowe.W trakcie smażenia podlewać wodą. Przełożyć do garnka, posypać ponownie przyprawą i dusić.
  • 2. . Pieczarki oczyścić, pokroić, posypać vegetą i dusić osobno ok. 10 min.
  • 3. papryki pokroić i podsmażyć na oleju. Wszystko połączyć z mięsem, dodać przecier i chili. Dusić do miękkości. Zagęścić wodą z mąką.
  • 4. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach.dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz resztę składników. Smażyć duże placki. Na placki nakładać gulasz, zamykać i wierzch także polać gulaszem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy