Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę. Następnie podsmażamy w garnku z grubym dnem. Na patelni kolejno smażymy pokrojone warzywa (osobno aby się podsmażyły, a nie udusiły):paprykę, cebulę z czosnkiem i pieczarki i kolejno wrzucamy je do podsmażonego mięsa. Podlewamy wodą tak aby zakryła mięso z warzywami i zostawiamy na małym ogniu aby się lekko gotowało. Kiedy mięso jest miękkie przesmażamy na łyżce oleju sproszkowane papryki i pieprz cayenne, aż będą miały głęboką brązową barwę, a następnie dodajemy do naszego gulaszu. Doprawiamy pieprzem i solą i zagęszczamy łyżką mąki.
2.Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajo, mąkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i czosnek, oraz pieprz i sól. Placki smażymy na oleju na rumiano z obu stron.
3.Na placek nakładamy spora porcje gorącego gulaszu. Danie podajemy posypane żółtym serem oraz z kleksem śmietany. Smacznego!
Komentarze