Placek po Węgiersku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Często robię placki po węgiersku ponieważ mój mąż je uwielbia, są bardzo syte już po 1 placku jest najedzony :)

  • 60 min

Składniki:

  • Na Sos:
    500 g mięsa gulaszowego (może być także łopatka lub szynka )
    Cebula
    2 papryki mogą być kolorowe
    5 ogórków kiszonych lecz ja dodaje konserwowe
    300 g pieczarek
    koncentrat (2-3 łyżki )
    sól pieprz do smaku
    papryka słodka w proszku
    trochę maki by zawiesić sos

    Na Placki Ziemniaczane:
    1 kg ziemniaków (może być mniej, w zależności ile chcemy zrobić placków)
    2 jajka
    1 duża cebula
    2-3 łyżki majeranku
    mąka ok 5- 6 łyżek
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1m41fmm 1. Mięso myjemy, oczyszczamy z błon. Kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy cebule pokrojona w kostkę.
  • image-1de0xh9 2. Pieczarki i paprykę kroimy w plasterki. Wrzucamy do mięsa . Dodajemy 2 łyżeczki papryki i koncentrat.
  • image-14ef3bt 3. Warzywa z mięsem podsmażamy ok 5-10 minut i dolewamy wodę (ok 1-2 szklanki ) Dusimy aż mięso będzie miękkie ok 40 minut.
  • image-245cddf 4. Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy ogórki pokrojone w plasterki . dusimy jeszcze 10 minut. Zagęszczamy mąką wymieszaną z woda. doprawiamy.
  • image-029l1p7 5. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o małych oczkach. Cebule obieramy i tez trzemy do ziemniaków. Wbijamy jajka, dodajemy majeranek, doprawiamy. Dodajemy mąkę i mieszamy . Smażymy placki duże na całej patelni do zrumienienia ( ja osobiście wole małe placuszki)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować