Często robię placki po węgiersku ponieważ mój mąż je uwielbia, są bardzo syte już po 1 placku jest najedzony :)
60 min
Składniki:
Na Sos:
500 g mięsa gulaszowego (może być także łopatka lub szynka )
Cebula
2 papryki mogą być kolorowe
5 ogórków kiszonych lecz ja dodaje konserwowe
300 g pieczarek
koncentrat (2-3 łyżki )
sól pieprz do smaku
papryka słodka w proszku
trochę maki by zawiesić sos
Na Placki Ziemniaczane:
1 kg ziemniaków (może być mniej, w zależności ile chcemy zrobić placków)
2 jajka
1 duża cebula
2-3 łyżki majeranku
mąka ok 5- 6 łyżek
sól i pieprz do smaku
Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, oczyszczamy z błon. Kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy cebule pokrojona w kostkę.
2.Pieczarki i paprykę kroimy w plasterki. Wrzucamy do mięsa . Dodajemy 2 łyżeczki papryki i koncentrat.
3.Warzywa z mięsem podsmażamy ok 5-10 minut i dolewamy wodę (ok 1-2 szklanki ) Dusimy aż mięso będzie miękkie ok 40 minut.
4.Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy ogórki pokrojone w plasterki . dusimy jeszcze 10 minut. Zagęszczamy mąką wymieszaną z woda. doprawiamy.
5.Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o małych oczkach. Cebule obieramy i tez trzemy do ziemniaków. Wbijamy jajka, dodajemy majeranek, doprawiamy. Dodajemy mąkę i mieszamy . Smażymy placki duże na całej patelni do zrumienienia ( ja osobiście wole małe placuszki)
Komentarze