Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę kroimy w kostkę,przyprawiamy solą pieprzem,wegetą,opruszamy mąką i smażymy na rozgrzanym tłuszczu rumieniąc z każdej strony.Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę. .Doprawiamy do smaku dodając liść laurowy,ziele angielskie oraz czosnek..Zalewamy całość wodą i dusimy do miękkości.
Ziemniaki ,cebulę oraz czosnek trzemy na tarce ,dodajemy mąkę ,jajko oraz sól i pieprz do smaku.Smażymy dość spore placki na rozgrzanym oleju.
Gotowy placek układamy na talerzu ,dodajemy gulasz a następnie przykrywamy drugim plackiem i również nakładamy gulasz,całość polewamy odrobiną kwaśnej śmietany.
Porady
Niewykorzystany gulasz podaję na drugi dzień z kaszą jęczmienna lub z ziemniakami
Komentarze