Placek po węgiersku

4.5 (195 ocen)

  • 60 min

Placek po węgiersku jest smaczną i sytą potrawą którą przyrządzam często jako danie obiadowe.

  • 60 min

Składniki:


  • Składniki na gulasz:

    -0,5 kg wołowiny

    -1 cebula

    -czosnek

    -sól,pieprz

    -mąka

    -liść laurowy,ziele angielskie

    -wegeta

    Składniki na placki:


    -około 0,5 kg ziemniaków

    -cebula

    -jajko

    -mąka

    -czosnek

Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę kroimy w kostkę,przyprawiamy solą pieprzem,wegetą,opruszamy mąką i smażymy na rozgrzanym tłuszczu rumieniąc z każdej strony.Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę. .Doprawiamy do smaku dodając liść laurowy,ziele angielskie oraz czosnek..Zalewamy całość wodą i dusimy do miękkości.

    Ziemniaki ,cebulę oraz czosnek trzemy na tarce ,dodajemy mąkę ,jajko oraz sól i pieprz do smaku.Smażymy dość spore placki na rozgrzanym oleju.

    Gotowy placek układamy na talerzu ,dodajemy gulasz a następnie przykrywamy drugim plackiem i również nakładamy gulasz,całość polewamy odrobiną kwaśnej śmietany.

Porady

Niewykorzystany gulasz podaję na drugi dzień z kaszą jęczmienna lub z ziemniakami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować