Placek po węgiersku

  • wyświetlono: 966 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Rewelacyjny placek po węgiersku polecam i zapraszam na bloga http://ononaikuchnia.blogspot.com/

Kasia1989
  • 90min

Składniki

Składniki:
1. 0,5kg mięsa wieprzowego od szynki
2. 1 duża cebula
3. 1 czerwona papryka
4. 1/3 papryki żółtej
5. 4 ziela angielskie
6. 2 liścia laurowe
7. Łyżka oleju
8. Łyżeczka pieprzu ziołowego
9. 2 łyżeczki majeranku
10. 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
11. 1 łyżka maggi
12. 2 łyżeczki majeranku
13. Łyżeczka pieprzu czarnego (świeżo mielonego)
14. 2 łyżeczki mąki pszennej
15. 1 łyżeczka jarzynki
Placki ziemniaczane:
16. 3 duże ziemniaki
17. 2 łyżki mąki pszennej
18. 1 jajko
19. 1 średnia cebula
20. 2 szczypty soli
21. 1 łyżeczka majeranku
22. Pół łyżeczki pieprzu czarnego
Sos:
23. 1 łyżeczka majonezu
24. 2 łyżeczki śmietany
25. Szczypta soli
26. Szczypta pieprzu
27. 0,5 łyżeczki majeranku
Dodatkowo:
28. 1/3 sałaty lodowej
29. Olej do smażenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Placek po węgiersku

  • placek po węgiersku1.
    Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Marynujemy z łyżeczką pieprzu ziołowego, liściem laurowymi, zielem angielskim oraz łyżką oleju przez minimum 30 minut. Następnie opiekamy na patelni (nie dodając dodatkowo tłuszczu) mieszając aby mięso nie przywarło. Gdy ma już odpowiedni kolor zalewamy 2 szklankami wody, zmniejszamy płomień i doprawiamy majerankiem, maggi, jarzynką i pieprzem czarnym. Po upłynięciu 20 minut dorzucamy pokrojoną w średnią kostkę cebulę, czosnek granulowany oraz paprykę pokrojona w małą kostkę. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około godziny. Na koniec do kubka wsypujemy 2 łyżeczki mąki i około 4 łyżek wywaru z mięsa, wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do mięsa aby zgęstniało. Następnie przygotowujemy placki ziemniaczane. Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce, dodajemy mąkę, jajko oraz doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na patelni rozgrzewamy olej i na średnim ogniu pieczemy z obu stron .Po upieczeniu odsączamy tłuszcz. Można zrobić duży placek, w tym przypadku na połowie wylewamy farsz, na którym układamy paski sałaty lodowej i przykrywamy drugą połową placka( dekorujemy sosem) . Gdy są to małe placki, na talerzu układamy jeden następnie gulasz mięsny, pokrojoną w grubsze paski sałatę lodową, znowu placek, gulasz, sałatę i zakańczamy sosem. Można robić tyle warstw, w zależności od tego ile jesteśmy wstanie zjeść, kończymy tak jak w przypadku poprzedniego sosem.
    Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiata
 

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Placek po węgiersku

Smaczne syte placki ziemniaczane...

Placek po węgiersku nieco inaczej ...

Dodane przez: martkam14

Placek po węgiersku nieco inaczej ...

Placek po węgiersku w nieco zmodyfikowanej...

Placek po węgiersku

Dodane przez: Gospodyni

Placek po węgiersku

Bardzo pyszne sycące danie

gotowe danie

Dodane przez: eva3075

PLACEK PO WĘGIERSKU (GULASZ)

Potrawa 2w1-placki ziemniaczane...

Placek po węgiersku

Dodane przez: anka1988

Placek po węgiersku

Uwielbiam je!

Placek węgierski

Dodane przez: polcia

Placek po węgiersku

Przepis mam od szefowej kuchni...