Placek po węgiersku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu, placki po węgiersku na obiad.
Moja rodzinka uwielbia takie placki.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Gulasz :
    łopatka b/k - 500 g
    papryka żółta - 0,5 szt
    papryka czerwona - 0,5 szt
    sól
    pieprz
    papryka ostra
    liście laurowe - 2 szt
    ziele angielskie
    cebula - 1 szt
    mąka do zaprawy
    Ciasto ziemniaczane:
    ziemniaki obrane - 1,20 kg
    cebula - 1 szt
    jajko - 1 szt
    sól
    pieprz
    wegeta
    mąka - 2,5 łyżki
    Dodatkowo :
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz Ciasto

Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gulasz:
    Mięso pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu z przyprawami.
    Następnie obrać cebulę, pokroić w pół plastry, przesmażyć, dodać do mięsa.
    Przesmażone mięso przełożyć do garnka, podlać wodą, tyle, aby zakryć mięso, dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
    Na samym końcu papryki pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać do mięsa.
    Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody, wlać do mięsa, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania sosu.
    Doprawić przyprawami do smaku.
  • 2. Ciasto ziemniaczane:
    Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach (ja tarłam za pomocą robota)
    Dodać pozostałe składniki ciasta, dobrze wymieszać.
    Smażyć grube placki na tłuszczu.
    Usmażone placki, przełożyć na talerze, połowę każdego placka polać gulaszem, i przykryć drugą połową placka.
    Jak ktoś lubi, można polać placek śmietaną, ja nie polewam, bo wolę bez.
    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Smażenie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (167 ocen)

Placek po węgiersku

To może cię zainteresować