Placek plebański

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepis dostałam od mojej babci, która zazwyczaj robiła to ciasto na święta. Jest ono proste w wykonaniu, smaczne i długo zachowuje świeżość!

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto:
    60 dag mąki
    20 dag margaryny Palmy
    2 jajka
    20 dag cukru pudru
    3 łyżki miodu (płynnego)
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody zalana 1/2 szklanki gorącego mleka (po ostudzeniu dodać pozostrałych do składników)

    masa grysikowa:
    1 l mleka
    15 dag masła (rozpuszczonego)
    2 cukry waniliowe
    15 dag cukru
    5 łyżek kaszy manny

    polewa czekoladowa:
    1/4 margaryny Palmy
    4 łyżki cukru
    3 łyżeczki kakao
    2 łyżki gorącej wody

    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Placek plebański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto i podzielić je na 3 równe części. Schłodzić je w lodówce około 10 minut. Następnie placki lekko rozwałkować, nakłuć widelcem i piec każdego z osobna w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Ostudzić.
  • 2. Masa: Wszystkie składniki gotować około 45-60 minut, na małym ogniu. Masa musi być gęsta, nie lejąca. Na ostudzone, upieczone wcześniej placki, kłaść gorącą masę grysikową. (kłaść na przemian placek-masa-placek-masa-placek - polewa czekoladowa)
  • 3. Polewa czekoladowa: margarynę, cukier, kakao i wodę razem gotować, po ostygnięciu oblać placek i posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa grysikowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.58 (245 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placek królewski

To może cię zainteresować