1 i 1/2 kg ziemniaków, 1 kg pieczarek, 50 g masła, 4 jajka, 750 g pomidorów konserwowych, 2 pęczki natki pietruszki, 1/2 litra śmietanki, sól, biały pieprz mielony, 250 g tartego sera gouda, 100 g tartej bułki, 100 g masła, 25 g ziaren sezamowych
Placek pieczarkowy z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Gotować przez 5 minut w osolonej wodzie, osączyć. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Smażyć porcjami na maśle, wyjmować. Sos zachować. Pomidory pokroić w plastry. Śmietankę zmiksować z natką, sosem po smażeniu grzybów, jajkami, solą i pieprzem. Natłuścić tortownicę, układać warstwami ziemniaki, pieczarki i pomidory. Ostatnie powinny być pomidory. Zalać przyprawioną śmietanką. Ser wymieszać z tartą bułką, wiórkami masła i ziarnem sezamowym. Taką kruszonką posypać wierzch zapiekanki. Piec 60 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać na gorąco.
Porady
Ziemniaki będą smaczniejsze, jeśli ugotujemy je z korzeniem pietruszki, który potem odrzucimy.
Komentarze