Placek owocowy z kopułką bezową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Idealne ciasto do sezonowych owoców - tylko od Ciebie zależy jakich owoców użyjesz.

  • 30 min

Składniki:

  • BLACHA 25 X 35

    250 g masła
    220 g cukru
    2 jaja
    3 żółtka
    szczypta soli
    400 g mąki
    100 g mąki ziemniaczanej
    1 torebka proszku do pieczenia
    125 ml mleka
    100g płatków migdałowych

    ---

    1 kg owoców sezonowych (950 g masy właściwej) - użyłam jagody, agrest, porzeczki
    3 białka
    90 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery

Placek owocowy z kopułką bezową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, żółtka i sól - ucieramy na gładką masę.
  • 2. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Dodajemy na zmianę z mlekiem do maślano - jajecznej masy i dokładnie mieszamy. Płatki migdałowe siekamy i dodajemy do ciasta - mieszamy.
  • 3. Ciasto wykładamy na blachę wyściełaną papierem. Opłukane i oczyszczone owoce rozkładamy równomierną warstwą na wierzchu ciasta.
  • 4. Ciasto z owocami pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, następnie przykrywamy wierzch folią aluminiową i pieczemy jeszcze 15-20 minut.
  • 5. Upieczony placek wyjmujemy z piekarnika - obniżamy temperaturę do 150 stopni. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę - rozprowadzamy ją na wierzchu upieczonego placka. Pieczemy kolejne 10-15 minut w temperaturze 150 stopni.

Porady

Proszek do pieczenia używamy w takiej ilości (jedno opakowanie) ponieważ na wierzchu ciasta wykładana jest duża porcja owoców i ciasto musi je "udźwignąć" :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować