Placek orzechowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To moje popisowe ciasto. Smak chrupiących orzechów zanurzonych w cudownie słodkim karmelu jest nie do opisania.

Składniki:

  • Na ciasto:
    ● 500 g mąki
    ● 200 g cukru kryształu
    ● 200 g masła lub margaryny
    ● 2 łyżki rozpuszczonego miodu
    ● 1,5 łyżeczki sody
    ● 2 jajka
    Na karmel:
    ● 250 g orzechów włoskich (najlepiej w sporych kawałkach)
    ● 100 g cukru kryształu
    ● 2 łyżki miodu
    ● 12 dag margaryny
    Na masę budyniową:
    ● 0,5 l mleka
    ● 3/4 szklanki cukru
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 2 łyżeczki mąki pszennej
    ● kostka masła

Placek orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek orzechowy 1. Na stolnicy zagniatamy
    wszystkie składniki na ciasto.
    Dzielimy je na dwie części.
  • Placek orzechowy 2. Składniki na karmel wkładamy
    do garnka i mieszając, zagotowujemy.
    Gorący karmel
    nakładamy na jeden rozwałkowany
    na blasze placek ciasta.
    Pieczemy w temp. 180 °C około
    30-40 min. W tej samej
    temp. pieczemy drugi placek.
  • Placek orzechowy 3. Robimy masę budyniową.
    Z podanych składników gotujemy
    budyń. Ucieramy kostkę
    margaryny z żółtkiem na puszystą
    masę. Nie przerywając
    ucierania, dodajemy do niej po
    łyżce masy budyniowej. Krem
    budyniowy rozsmarowujemy
    na placku i przykrywamy plackiem
    z karmelem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Komentarze

Podobne przepisy