Placek na kwasie chlebowym z dyniową masą

0 (0 ocen)

Proste, a zarazem efektowne ciasto. Porowaty placek na kwasie chlebowym z masą o marmurkowej strukturze dzięki dodaniu dyni nie w formie purre, za to startej na tarce jarzynowej. Ciasto pyszne i niezbyt pracochłonne - polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    150 g masła
    5 jajek
    1 szklanka razowego kwasu chlebowego (np. o smaku żurawinowym)
    1 łyżeczka imbiru mielonego
    1 łyżeczka cynamonu mielonego
    1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki mielonych owoców kolendry
    1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1 kg miąższu dyni
    500 ml śmietanki 12%
    1/3 szklanki cukru
    1 fiolka aromatu waniliowego (2,5 ml)
    30 g żelatyny wieprzowej
    woda do rozpuszczenia żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placek na kwasie chlebowym z dyniową masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek na kwasie chlebowym z dyniową masą 1. Masło do przygotowania ciasta rozpuścić z dodatkiem cukru oraz przypraw. Lekko wystudzić. Wlać kwas chlebowy, wbić jajka i wsypać proszek do pieczenia, następnie całość utrzeć. Na końcu dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Placek na kwasie chlebowym z dyniową masą 2. Piec 50 - 55 min (180 st. C). Placek wystudzić.
  • Placek na kwasie chlebowym z dyniową masą 3. Z ciasta wyskubać wierzch (max do 0,5 cm), który następnie pokruszyć.
  • Placek na kwasie chlebowym z dyniową masą 4. Do rondla wlać śmietankę, dołożyć dynię startą na grubych oczkach tarki jarzynowej oraz cukier. Całość gotować 30 min, co jakiś czas mieszając. Masę wystudzić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Gdy napęcznieje, podgrzać do momentu upłynnienia. Żelatynę dodać do dyni, wlać także aromat. Całość wymieszać.
  • Placek na kwasie chlebowym z dyniową masą 5. Tężejącą masę dyniową wyłożyć na placek z wyskubanym wierzchem.
  • Placek na kwasie chlebowym z dyniową masą 6. Masę równomiernie posypać pokruszonym ciastem. Formę włożyć do lodówki, by masa całkowicie stężała.

Porady

Ostatecznie kwas chlebowy można zastąpić piwem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować