Placek na białkach z czekoladą i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 9 osób

Placek na białkach z czekoladą i truskawkami to pyszny sposób na wykorzystanie zbędnych białek. Ciasto jest wilgotne, puszyste oraz świetnie komponuje się z truskawkami i kawałkami rozpływającej się w ustach czekolady.

  • 50 min
  • Dla 9 osób

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 18 cm)
    3 białka
    100g cukru
    100g maki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50g masła/margaryny
    Dodatkowo:
    150g truskawek + 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    50g czekolady (u mnie deserowa)
    Ponadto:
    50g czekolady + 1 łyżka mleka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Placek na białkach z czekoladą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka w temperaturze pokojowej (*) ubić na sztywną pianę.
    Cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia należy wymieszać i za pomocą łyżki połączyć z białkami.
    Następnie dodać roztopione masło/margarynę i całość ponownie przemieszać.
    Na końcu wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę.
    Masę przełożyć do natłuszczonej formy.
    Umyte oraz osuszone truskawki bez szypułek przekroić na pół, delikatnie obtoczyć w mące i ułożyć (przecięciem do góry) na wierzchu ciasta.
    Placek piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
    Po ostudzeniu udekorować czekoladą roztopioną z odrobiną mleka.

Porady

(*) Pamiętajcie, że ciepłe białko, czyli w temperaturze pokojowej po ubiciu będzie miało większą objętość niż takie wyjęte prosto z lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować