Placek muśnięty musem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • WYMIARY BLACHY: 36cmx25cm
    BISZKOPT:

    50g gorzkiej czekolady
    1/2 szkl mleka
    140g cukru
    150g mąki
    1 jajko
    1/4 szkl oleju
    1/2 szkl śmietany (18%)
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA BUDYNIOWA:

    500ml mleka
    1 budyń waniliowy
    140g cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    220g masła

    MUS TRUSKAWKOWY:

    600g mrożonych truskawek
    3 galaretki truskawkowe

    DODATKOWO:

    2 galaretki truskawkowe
    2 szkl wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Placek muśnięty musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    1.Czekoladę rozpuścić w gorącym mleku, odstawić do wystygnięcia.
    2.Jajko utrzeć z cukrem, dodać olej i śmietanę.
    3.Dodać wystudzone mleko, ciągle ubijając, dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę.
    4.Ciasto przelać do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. 180* około 25 min.
    MASA BUDYNIOWA:
    1. Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
    2. W drugiej połowie rozmieszać budyń i obie mąki.
    3. Połączyć składniki i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia.
    4. Masło utrzeć, stopniowo dodawać budyń.
    5. Wyłożyć na ciasto, wyrównać.
    MUS TRUSKAWKOWY:
    1. Truskawki zblendować.
    2. Zagotować w garnku, dodać galaretki, mieszać aż się całkowicie rozpuszczą.
    3. Odstawić do wystygnięcia, gdy mus zacznie zastygać wylać na krem, wyrównać.
    na koncu;
    1.Galaretki rozpuścić w wodzie, dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
    2.Gdy galaretki zacznie zastygać wylać na placka.
    3.Całość schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować