Placek migdałowy jasny

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Placek migdałowy jasny

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej,
    pół szklanki cukru pudru,
    20 dag margaryny,
    1 jajko.
    Masa orzechowo - migdałowa:
    1 puszka słodzonego mleka skondensowanego,
    1 jajko, 1 łyżeczka esencji waniliowej,
    1 szklanka posiekanych orzechów pekan,
    pół szklanki posiekanych migdałów.
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek migdałowy jasny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną, dodać cukier puder oraz jajko, szybko zagnieść ciasto i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki. Następnie wyłożyć je do formy (20 x 30 cm) i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Przygotować masę: mleko, jajko i esencję waniliową ubić na jednolitą masę. Dodać migdały, orzechy i dobrze wymieszać. Upieczony kruchy spód pokryć masą i zapiekać 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C, na złoty kolor. Po upieczeniu gorące ciasto ozdobić lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować