Placek mięsno - ziemniaczany z warzywami

0 (0 ocen)

Super - placek, rodzaj zapiekanki. Znakomity na obiad lub ciepłą kolację :)

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowego (np. karczek lub łopatka)
    2 duże ziemniaki (ok.40 dag)
    1 duża cebula (ok. 10 dag)
    2 jajka
    1 nieduża cukinia (ok. 30 dag)
    1 papryka czerwona (ok. 20 dag)
    5 ząbków czosnku
    2 mięsiste pomidory (ok. 20 dag) - u mnie odmiany LIMA
    ok. 50 g tartej mozzarelli
    2 czubate łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    2 łyżki oleju
    tłuszcz do wysmarowania formy
    sól, pieprz
    pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek mięsno - ziemniaczany z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię i oczyszczoną paprykę kroimy w małą kostkę, przesmażamy na oleju ok. 5 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę zielonej pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odstawiamy na chwilę, a kiedy puszczą sok - odciskamy. Cebulę kroimy w kosteczkę.
  • 3. Mieszamy dokładnie mięso z odciśniętymi ziemniakami, cebulą i jajkami. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
  • 4. Masę mięsno - ziemniaczaną wykładamy do formy żaroodpornej wysmarowanej tłuszczem. Na wierzch wykładamy cukinię z papryką.
  • 5. Pieczemy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez 25 minut. Następnie na wierzch wykładamy pokrojone w plastry pomidory i pieczemy kolejne 20 minut. Posypujemy mozzarellą i zapiekamy jeszcze 2 minuty. Przed podaniem posypujemy pozostałą zieloną pietruszką.

Porady

Placek upiekłam w prostokątnej formie o wymiarach dna 23cmx19cm. Z podanej ilości składników otrzymamy 3-4 porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso Papryka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować