Placek Malinowy "Malinowiec"

4.51 (172 ocen)

  • 30 min

Koło tego ciasta nie da się przejść obojętnie i nawet mój wybredny brat poznał się na nim

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 żółtek
    10dkg cukru
    19dkg mąki
    15dkg margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    Beza:
    6 białek
    25dkg cukru
    10dkg płatków migdałowych
    Masa:
    750mg śmietany kremówki 30%
    3 śmietanfixy
    2 łyżeczki cukru pudru
    Maliny z galaretką:
    2 galaretki malinowe
    0,5kg malin mrożonych
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek malinowy "malinowiec" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tak wygląda przygotowywanie placka malinowego 1. Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do i delikatnie wymieszać. Ciasto rozłożyć na dwie średnie brytfanny (wymiary długość 40cm szerokość 14cm wysokość 8cm) wyłożone pergaminem i posmarować bezą
    Beza: białka ubić z cukrem i rozłożyć na ciasta posypując na wierzchu płatkami migdałowymi i upiec w piekarniku
    Masa: wszystkie składniki razem ubić
    Maliny z galaretką: 2 galaretki malinowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody, lekko tężejącą galaretkę wymieszać z 0,5kg malin mrożonych
    Układamy warstwy następująco: ciasto-masa-maliny z galaretką-masa-ciasto.
    Smacznego!!!

Porady

Jajka używane do przepisu najlepiej kupić u znanego hodowcy kur aby lepiej się utarły żółtka i kolor ciasta był wyrazistszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować