Placek malinowy "malinowiec" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do i delikatnie wymieszać. Ciasto rozłożyć na dwie średnie brytfanny (wymiary długość 40cm szerokość 14cm wysokość 8cm) wyłożone pergaminem i posmarować bezą
Beza: białka ubić z cukrem i rozłożyć na ciasta posypując na wierzchu płatkami migdałowymi i upiec w piekarniku
Masa: wszystkie składniki razem ubić
Maliny z galaretką: 2 galaretki malinowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody, lekko tężejącą galaretkę wymieszać z 0,5kg malin mrożonych
Układamy warstwy następująco: ciasto-masa-maliny z galaretką-masa-ciasto.
Smacznego!!!
Porady
Jajka używane do przepisu najlepiej kupić u znanego hodowcy kur aby lepiej się utarły żółtka i kolor ciasta był wyrazistszy.
Komentarze