PLACEK MAKOWY ZE ŚLIWKAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Uwielbiam gotować i piec. Jest to nasza rodzinna pasja. W przygotowywaniu ciasta zawsze pomaga mi córeczka Natalka. Ciasto nie jest trudne do przygotowania a smakuje wyśmienicie.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • • ok. 1 kg śliwek
    • płatki migdałowe
    • 3 szklanki mąki
    • ½ szklanki cukru
    • 3 dag drożdży
    • 4 łyżki masła
    • 2 jajka
    • 1 szklanka mleka
    • ½ puszki masy makowej

    Kruszonka:
    • 200 g maki
    • 100 g masła
    • 100 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek makowy ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Natalka zagniata ciasto 1. Mąkę przesiej do dużej miski. Wkrusz drożdże. Wlej stopione masło i letnie mleko. Dodaj cukier oraz jedno jajko. Energicznie wyrabiając rękoma, zagnieć gładkie ciasto.
  • Natalka zagniata ciasto 2. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  • Natalka zagniata kruszonkę 3. Dużą prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Śliwki przekrój wzdłuż na pół, wyjmij pestki.

    Z podanych składników zagnieść ciasto na kruszonkę i włożyć je do lodówki.
  • Natalka miesza masę makowa z jajkiem 4. Masę makowa wymieszać z jajkiem.
  • Natalka rozkłada śliwki na cieście 5. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, ponownie je zagnieść i wyłożyć nim blachę. Następnie posmarować masą makową i przykryć śliwkami.
  • Natalka posypuje ciasto kruszonką 6. Wierzch ciasta posypać kruszonką oraz płatkami migdałowymi.
  • Natalka posypuje ciasto płatkami migdałowymi 7. Wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny w 180oC.
  • Ciasto przed pieczeniem 8. Ciasto przed pieczeniem.
  • Ciasto po upieczeniu 9. Ciasto po upieczeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować