Placek królewski

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciasto robiła moja mama na niedzielny odpust. Jest bardzo smaczne, nie za słodkie i rozpływa się w ustach:)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Blaszka 32 x 21,5cm

    Ciasto:
    50 dkg mąki pszennej tortowej
    20 dkg masła
    4 żółtka
    15 dkg cukru pudru
    8 łyżek mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody oczyszczonej

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    1 szklanka wody
    30 dkg cukru kryształu
    otarta skórka i sok z jednej cytryny
    1 galaretka cytrynowa

    Polewa:
    1/2 kostki margaryny
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Kruche ciasto Desery

Placek królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem, proszkiem i sodą oczyszczoną. Do tego dodać żółtka i mleko, szybko zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki, nakłuć widelcem i piec ok. 25 minut w temp. 180-190 st C.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Wodę zagotować z cukrem tak by po nabraniu na łyżkę ciągła się jak nitka. Roztrzepać trzepaczką, dodać kg obranych i startych na grubych oczkach jabłek, skórkę oraz sok z cytryny. Smażymy do miękkości jabłek, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Studzimy.

  • 3. Polewa:
    Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i mieszamy. Na końcu dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników.

    Placki przekładamy chłodną masą jabłkową, wierzch polewamy ciepłą polewą. Odstawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.6 (242 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placek królewski

To może cię zainteresować