Placek kokosowy przekładany kremem jogurtowym

  • wyświetlono: 1762 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto z wspaniałym kremem

Kameleon
  • 120min

Składniki

Blat z mlekiem kokosowym:
2 ¾ szklanki mąki
1 ¼ szklanki mleka kokosowego
¾ szklanki cukru
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki stopionego masła

Blat z wiórkami kokosowymi:
3 białka
½ szklanki cukru pudru
12 dag wiórek kokosowych
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
płaska łyżka kakao


Masa jogurtowa:
35 dag serka mascarpone
1 duży jogurt ( tutaj Zott)
1 płaska łyżka żelatyny
odrobina wody do rozpuszczenia żelatyny
4 łyżki cukru pudru

dodatkowo marmolada kwaśna i bardzo gęsta do posmarowania ciasta kokosowego
polewa czekoladowa
kilka łyżek wiórków kokosowych do posypania ciasta

forma do pieczenia keksówka (12x27cm)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Placek kokosowy przekładany kremem jogurtowym

  • 1. 1. W połowie mleka kokosowego rozpuść cukier
    2. Makę rozmieszaj z proszkiem do pieczenia, wlej drugą połowę mleka kokosowego i wymieszaj mikserem
    3. Rozbełtaj dobrze jajka
    4. Do mleka z mąką dolej mleko z cukrem, wymieszaj mikserem, dodaj pozostałą mąkę i znowu mieszaj mikserem
    5. Roztop masło
    6. Do masy wlej jajka , rozmieszaj mikserem , następnie dodaj roztopiona masło oraz rozmieszaj.
    7. Przygotowane ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piecz ciasto do suchego patyczka( ok. 30 minut w temperaturze 170 *C ).
    8. Ubij sztywną pianę
    9. Pod koniec ubijania dodaj cukier
    10. Delikatnie mieszając dodaj wiórki kokosowe oraz mąkę ziemniaczaną i kakao
    11. Blat kokosowy upiecz w takiej samej formie (do suchego patyczka- ok. 15 minut 170*C)
    12. Przygotuj krem jogurtowy: w misce rozmieszaj serek mascarpone z jogurtem, dodaj cukier oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę – rozdziel na dwie części i odstaw do lekkiego krzepnięcia.
    13. Upieczone i wychłodzone ciasto kokosowe przekrój na dwie części
    14. Każdą z części ciasta posmaruj bardzo cienko dżemem
    15. Na jednej części rozłóż równo ½ kremu jogurtowego
    16. Przykryj krem blatem kokosowym, następnie rozłóż drugą część kremu jogurtowego
    17. Przykryj drugą częścią ciasta kokosowego dżemem w stronę kremu
    18. Przyciśnij lekko ciasto i włóż do lodówki dla całkowitego stężenia kremu
    19. Przygotuj polewę czekoladową i rozsmaruj na cieście
    20. Posyp wierzch ciasta wiórkami kokosowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemleko kokosowewiórki kokosoweczekoladaDeserpolewa czekoladowaSŁODYCZEkrem jogurtowyplacek kokosowyciasto kokosowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

Placek jogurtowy ze śliwkami

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Szybki placek jogurtowy ze śliwkami

Szybkie, łatwe i pyszne ciacho,...

placek serowo - kokosowo - orzechowy

Dodane przez: mariosylwia

Placek serowo - orzechowo - kokosowy

Pyszne połączenie sera, orzechów...

Kokosaniec

Dodane przez: Kinia1984

Placek kokosowy

Przepis znalazłam w jednym ze starych...

Placek kokosowy

Dodane przez: juchab

Placek kokosowy

Jeden z moich ulubionych

Wegetariańskie serniczki jogurtowo-kokosowe

Dodane przez: aleksandra.główka

Wegetariańskie serniczki jogurtowo-kokosowe

Te mini serniki powstały w wyniku...

Placek kokosowy

Dodane przez: peggi

Placek kokosowy

Znika tak samo szybko jak się go...