Placek keksowy

0 (0 ocen)

Smaczne i proste w przygotowaniu ciasto, z dużą ilością bakalii. Idealne do popołudniowej kawy, czy też, gdy Goście zaskoczą niespodziewaną wizytą. Placek wkomponuje się również w słodkości na bożonarodzeniowych stole.

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki maki pszennej
    2 opakowania budyniu bez cukru o smaku karmelowym (na 1/2 L mleka każde)
    2/3 szklanki cukru
    6 jajek
    4 łyżki oleju
    1 opakowanie proszku do pieczenia (15g)

    1 opakowanie mieszanki studenckiej - bakalie (500g)
    1 saszetka czarnej herbaty
    1/4 szklanki wody (wrzątek)
    1/4 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Placek Desery Herbaty

Placek keksowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek keksowy 1. Herbatę zaparzyć we wrzątku, saszetkę usunąć, do herbaty dolać mleko. Płynem zalać bakalie i pozostawić na ok. 15 min. Co jakiś czas zamieszać.
  • Placek keksowy 2. Jajka, olej i cukier utrzeć. Dosypać proszek do pieczenia oraz oba opakowania budyniu - ponownie utrzeć. Następnie dołożyć bakalie z płynem - wyrobić na gładko. Na końcu dodać mąkę i całość dokładnie wymieszać łyżką.
  • Placek keksowy 3. Masę przełożyć do formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 min (175 -180 st. C). Ciasto dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Budyń Herbata Herbata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.58 (245 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placek królewski

To może cię zainteresować