Placek kawowo-jogurtowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Proste i pyszne.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 3 duże jajka

    - 3/4 szklanki cukru

    - 3/4 szklanki mąki pszennej

    - 1/2 kostki masła

    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    - 1-2 łyżki świeżo zmielonej kawy

    Pianka jogurtowa:

    - 100 ml śmietanki 30%

    - 1 galaretka o smaku owoców leśnych

    - 3/4 szklanki gorącej wody

    - jogurt jagodowy(ok.150 g)

    - 100 g dżemu z czarnej porzeczki

    Wierzch:

    - wiórki białej czekolady

    - wiórki kokosowe

Placek kawowo-jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1mlfs7p 1. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo jajka i cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać kawę i dokładnie wymieszać. Formę o wymiarach (35x24cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez około 25 minut.
  • 2. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do wystygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno, dodać jogurt, dżem i mocno tężejącą galaretkę, zmiksować. Masę wylać na ostudzone ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki. Wierzch posypać wiórkami białej czekolady i wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy