Placek jogurtowo - śmietanowy z galaretkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

idealny na ciepłe dni

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 - 6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jogurtowo - śmietanowa z garaletkami:

    4 galaretki - różne kolory ( żółta, zielona, wiśniowa, truskawkowa )
    1 szklanka cukru pudru
    1/2 szklanki wody
    3 szklanki jogurtu naturalnego
    3/ 4 litra śmietany 36%
    4 łyżki żelatyny

Placek jogurtowo - śmietanowy z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko zamieszać. Przelać do wysmarowanej foremki i piec około 30 - 40 min w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Masa: 1. Galaretki rozpuścić osobno według przepisu na opakowaniu i przelać do płaskich naczyń. Gdy stężeją pokroić w kostkę.
    2. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i odstawić by była letnia.
    4. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać jogurt, mleko z żelatyną i pokrojoną galaretkę. Całość delikatnie zamieszać.
    5. Wylać na ostudzony biszkopt masę i wstawić do lodówki do stężenia.
    6. Na stężoną masę jogurtowo - śmietanową wylać ostatnią tężejącą galaretkę i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy