Placek jeżynowy z budyniem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne i łatwe do przygotowania ciasto.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 20 dag margaryny lub masła
    - 20 dag cukru
    - szczypta soli
    - 4 jajka
    - 20 dag mąki pszennej
    - 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - ok.40dag jeżyn lub innych owoców

    Kruszonka:
    -1/2 kostki margaryny
    -1/2 szkl. cukru
    -1 i 1/2 szkl. mąki

Placek jeżynowy z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę zagnieść,schłodzić w lodówce 30 min
  • 2. Składniki na kruszonkę zagnieść,schłodzić w lodówce 30 min.Margarynę utrzeć z cukrem i szczypta soli na puszysta masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Na koniec dodac mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia,wymiksowac na jednolitą masę.
    Ciasto przełożyc na blachę,ułożyć owoce i posypać kruszonką.
    Piec ok 50 min,w temp.150.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy