Placek jabłkowy z powidłami śliwkowymi

4.5 (144 ocen)

Pyszne i przede wszystkim tanie ciasto kruche z jabłkami i powidłami śliwkowymi. Rozpływa się w ustach. Gorąco polecam.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    4 szklanki mąki pszennej,
    1 szklanka cukru pudru,
    375 g margaryny,
    2 jajka,
    1 opakowanie cukru waniliowego,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    Masa budyniowa:
    3 szklanki mleka,,
    1 opakowanie budyniu waniliowego,
    9 łyżek cukru,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżka masła,

    Dodatkowo::
    5 dużych jabłek (mało soczystych),
    powidła śliwkowe,

    Kruszonka:
    10 dag mąki pszennej,
    10 dag masła,
    10 dag cukru,
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Placek jabłkowy z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Wszystkie składniki zagnieść.

    Masa budyniowa:
    Dwie szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budyń, mąkę i cukier, wlać do gotującego mleka. Na koniec dodać masło.

    Kruszonka:
    Wszystkie składniki zagnieść na kruszonkę.
  • 2. Wykończenie:
    Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 40x25 cm. Na cieście ułożyć pokrojone w grubą kostkę jabłka, powciskać w ciasto. Posmarować powidłami. Na ciasto wylać gorącą masę budyniową, rozsmarować równomiernie po cieście i posypać kruszonką. Piec ok. 60 minut w temp. 190 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować