Placek jabłkowo- jogurtowy

0 (0 ocen)

Moją pasją od dłuższego czasu jest pieczenie ciast. Uwielbiam sobotnie popołudnia spędzone na pieczeniu przeróżnych ciast, ciasteczek, babeczek czy też bułeczek. Placek jabłkowo- jogurtowy jest nie tylko bardzo prosty i szybki w przygotowaniu ale przede wszystkim bardzo smaczny i lekki.

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 jajek
    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 szklanka cukru
    - 6-7 łyżek oleju
    - 1 łyżka octu

    Masa jabłkowa
    - ok. 2 kg. jabłek
    - sok z połówki cytryny
    - 3-4 łyżki cukru
    - 2 łyżki maki ziemniaczanej
    - pół szklanki soku jabłkowego

    Masa jogurtowa
    - duży jogurt naturalny gęsty
    - puszka brzoskwiń w syropie
    - 3 czubate łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo kakao do posypania, albo wafelek Grzesiek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek jabłkowo- jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek po czym ubijamy na sztywno, dodając cukier, a następnie żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz łyżkę octu. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, dodajemy olej i ponownie mieszamy. Wlewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu studzimy.
  • 2. Masa jabłkowa: obieramy jabłka ze skórki i kroimy w ósemki, po czym skrapiamy je sokiem z cytryny dodając następnie 3-4 łyżki cukry. Odstawiamy na chwile aby jabłka puściły trochę soku a następnie na wolnym ogniu prażymy jabłka. Gdy jabłka zmiękną, rozrabiamy mąkę ziemniaczaną w połowie szklanki soku jabłkowego i wlewamy do uprażonych jabłek, mieszając chwilę aż składniki się połączą. Następnie masę jabłkową studzimy.
  • 3. Masa jogurtowa: brzoskwinie blendujemy, po czym dodajemy jogurt naturalny chwilę mieszając aż składniki się połączą. W połowie szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i wystudzoną dodajemy do masy jogurtowej, chwilę miksujemy.
  • 4. Wykonanie: biszkopt kroimy na dwie części, na pierwszą wykładamy całą masę jabłkową, przykrywamy drugim plackiem i wylewamy masę jogurtową, posypujemy kakaem albo startym na tarce wafelkiem. Wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować