To propozycja dla tych, którym znudziła się tarta.
50 min
Składniki:
ok. 1 szkl mąki
0,5 szkl. wody
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek oleju
około 350 g szpinaku
1/2 cukinii ( nie warzyłam, ale taka średnia cukinia ze sklepu )
180 - 200 g sera feta
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
pieprz do smaku
Placek filo z cukinią i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, wody, oleju i soli wyrobić sprężyste ciasto.
Gdy wyjdzie zbyt rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste - wody.
2.Ciasto podzielić na 3 kule. Te z kolei cienko rozwałkować.
3.Oliwę rozgrzać, dodać czosnek drobno pokrojony, następnie szpinak. Dusić 5 minut.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do szpinaku - dusić do miękkości.
Dodać pokruszoną fetę - mieszać aż się rozpuści - nie musi zbyt dokładnie
Doprawić pieprzem.
Farsz zblendować.
4.Formę do tarty lub tortownicę ( śr. około 25 cm ) wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką.
Kłaść placek, smarować farszem, przykryć, posmarować resztą farszu, przykryć. Posmarować oliwą, posypać sezamem.
Piec w 200 stopniach C, około 25-30 minut. Do lekkiego rumienienia.
Komentarze