Placek filo z cukinią i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

To propozycja dla tych, którym znudziła się tarta.

  • 50 min

Składniki:

  • ok. 1 szkl mąki
    0,5 szkl. wody
    1/2 łyżeczki soli
    5 łyżek oleju

    około 350 g szpinaku
    1/2 cukinii ( nie warzyłam, ale taka średnia cukinia ze sklepu )
    180 - 200 g sera feta
    2 ząbki czosnku
    oliwa do smażenia
    pieprz do smaku

Placek filo z cukinią i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, wody, oleju i soli wyrobić sprężyste ciasto.
    Gdy wyjdzie zbyt rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste - wody.
  • 2. Ciasto podzielić na 3 kule. Te z kolei cienko rozwałkować.
  • 3. Oliwę rozgrzać, dodać czosnek drobno pokrojony, następnie szpinak. Dusić 5 minut.
    Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do szpinaku - dusić do miękkości.
    Dodać pokruszoną fetę - mieszać aż się rozpuści - nie musi zbyt dokładnie
    Doprawić pieprzem.

    Farsz zblendować.
  • 4. Formę do tarty lub tortownicę ( śr. około 25 cm ) wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką.
    Kłaść placek, smarować farszem, przykryć, posmarować resztą farszu, przykryć. Posmarować oliwą, posypać sezamem.

    Piec w 200 stopniach C, około 25-30 minut. Do lekkiego rumienienia.

Porady

Ser feta można zastąpić gorgonzolą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy