Spód i boki to nic innego jak ciasto na pizzę, tyle, że zredukowałam składniki. Można powiedzieć, że jest to pizza grzybowa na grubym cieście. Placek ma grubą warstwę grzybów. Na bogato! :)
2 godz.
Składniki:
forma w wyjmowanym dnem 24 cm
Ciasto:
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
około 180 ml wody
200 g mąki
1 łyżka oleju
¼ łyżeczki soli
Nadzienie:
500 g mieszanych leśnych grzybów pokrojonych w plasterki
2 cebule pokrojone w kostkę
1 kubeczek pojemności 200 ml gęstej śmietany 18%
1 jajko
60 g tartego żółtego sera
sól, pieprz
Placek drożdżowy ze świeżymi grzybami i sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże rozmieszać z cukrem, wymieszać z wodą i odstawić na 10 minut (nie muszą urosnąć).
Do miski wsypać mąkę, dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Nadzienie:
W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Dodać grzyby i dusić około 10 minut mieszając, aby zrobiły się miękkie, a woda wyparowała. Doprawić solą i pieprzem.
Zostawić do przestygnięcia.
Formę posmarować olejem, piekarnik nagrzać do 200°C. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek średnicy trochę większej niż średnica formy. Przełożyć je do formy tak aby brzegi również były wylepione ciastem.
Wstawić do piekarnika na 5 minut.
Wyjąć, rozłożyć równomiernie nadzienie, zalać śmietaną z jajkiem i serem i włożyć do piekarnika na około 25 minut.
Upieczony placek zostawić na blacie na 10 - 15 minut, aby nadzienie się zestaliło.
Komentarze