Placek drożdżowy z serem pod kratką

4.5 (147 ocen)

Wielgachna drożdżówka z serem, z której każdy może ukroić sobie taką porcję, na jaką ma ochotę :)

Składniki:

  • CIASTO:
    60 dag mąki pszennej chlebowej typ 650
    ok. 3/4 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    4 dag świeżych drożdży
    12 dag masła
    1/2 łyżeczki soli
    op. 16 g cukru wanilinowego
    niewielka ilość jajka do posmarowania kratki
    MASA SEROWA:
    50 dag białego sera trzykrotnie mielonego (w batonie)
    1/2 szklanki cukru
    12 dag masła
    3 jajka
    skórka otarta z jednej, dobrze wyszorowanej cytryny
    mała łyżeczka olejku pomarańczowego
    2 łyżki mąki pszennej
    2 garście drobnych rodzynek
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Placek drożdżowy z serem pod kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrośnięte ciasto 1. CIASTO:
    Mąkę przesiałam do miski. W dużym kubku roztarłam drożdże z odebraną od całości łyżeczką cukru, odebranymi dwoma łyżkami mąki i letnim mlekiem. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Masło stopiłam i odstawiłam do wystudzenia.
    Do dwóch miseczek rozdzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Białka ubiłam na sztywną pianę. Do przesianej mąki dodałam utarte żółtka, ubite białka i wyrośnięte drożdże. Najpierw łyżką, a następnie ręką dokładnie wyrobiłam. Stopione mało dodałam do ciasta i dalej wyrabiałam aż do wchłonięcia tłuszczu. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
  • 2. MASA SEROWA:
    Oddzieliłam białka od żółtek. Miękkie masło utarłam z cukrem, żółtkami, skórką cytrynową i olejkiem pomarańczowym. Porcjami dodałam ser, a następnie mąkę i suche rodzynki. Białka ubiłam na sztywną pianę, wymieszałam łyżką z masą serową.
  • Ciasto gotowe do pieczenia 3. NASTĘPNIE:
    Blachę o wymiarach 23x34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przebiłam i krótko przerobiłam. Odkroiłam ok. 2/3 i rozwałkowałam na placek wielkości dna foremki. Ciasto ułożyłam w formie lekko podciągając do góry brzegi. Na ciasto wyłożyłam masę serową. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowałam, pokroiłam w paseczki szerokości ok. 15 mm i ułożyłam je w kratkę na masie serowej. Blaszkę nakryłam ściereczką i odstawiłam do ostatniego wyrośnięcia.
  • Ciasto po wyjęciu z piekarnika 4. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem. Kratkę na wyrośniętym cieście posmarowałam niewielką ilością rozbełtanego jajka – ja wykorzystałam odrobinę jajka, które potem zużyłam do mielonych kotletów – i wstawiłam blaszkę do nagrzanego piekarnika.
    Po 20 minutach pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni i po kolejnych kilku minutach przykryłam ciasto arkuszem papieru do pieczenia, bo za bardzo zaczęło się rumienić. Łączny czas pieczenia wyniósł około 50 minut. Ciasto wystudziłam w formie.

Porady

Aby ciasto drożdżowe dobrze wyrastało, wszystkie jego składniki powinny mieć temperaturę pokojową, zaś mleko i stopione masło powinny być letnie, ale nie gorące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować