Placek drożdżowy z serem i gruszkami

4.5 (147 ocen)

  • 2 godz.

Z czym ciasto drożdżowe smakuje najlepiej ? Mnie najlepiej smakuje z filiżanką herbaty :) Jesienną porą, gdy za oknem coraz chłodniej, a wieczory są coraz dłuższe, uwielbiam zjeść kawałek ciasta i napić się dobrej herbaty :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    500 g mąki pszennej
    40 g drożdży
    350 ml mleka
    2 żółtka
    100 g cukru
    szczypta soli
    100 g rozpuszczonego masła

    Masa serowa:
    250 g twarogu/serka kremowego
    50 g cukru
    20 g masła
    1 żółtko

    Dodatkowo:
    3-4 gruszki
    1 łyżeczka cynamonu do posypania
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek drożdżowy z serem i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od rozczynu. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i 100 g mąki. Dodajemy ciepłe mleko, tylko tyle aby rozczyn uzyskał konsystencję dobrej śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 2. Dużą prostokątną blachę smarujemy masłem/margaryną i posypujemy odrobiną mąki. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn, pozostałe mleko, cukier, szczyptę soli i żółtka. Ciasto wyrabiamy do połączenia wszystkich składników. Gdy ciasto będzie gładkie, powoli wlewamy ostudzone masło i wyrabiamy dalej. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy równo na blachę. Możemy pomóc sobie łyżką zanurzaną w wodzie.
  • 4. Gdy ciasto ponownie wyrasta przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Masę serową wykładamy na Na wierzch kładziemy kawałki umytej i obranej ze skórki gruszki. Blachę z ciastem pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 15 min. Przed pieczeniem, ciasto posypałam cynamonem wymieszanym z 1 łyżką cukru pudru.
  • 5. Placek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy przez 30-40 minut. Po upieczeniu placek studzimy na kratce.

Porady

Po wystudzeniu placek możemy posypać odrobiną cukru pudru lub polać lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować