Placek drożdżowy z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Mleko podgrzać, żeby było ciepłe ale nie gorące. Dodać do niego cukier, 2 łyżki mąki i suche drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski dać pozostałą mąkę, jajka, oliwę oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wszystko razem dobrze wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką mocno napowietrzając ciasto. Na blaszkę 25 cm/ 20 cm wyłożyć papier do pieczenia. Na to dać wyrobione ciasto drożdżowe. Odstawić na 20 minut, żeby "odpoczęło". Rabarbar opłukać, osuszyć, odciąć końcówki i pokroić go na mniejsze kawałki. Ułożyć na cieście drożdżowym.
KRUSZONKA
Wszystkie składniki przełożyć do miski i rozcierając w palcach połączyć ze sobą. Następnie pokruszyć na rabarbar.
Ciasto piec około 40 minut w 180 st C lub do tak zwanego "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić.
Komentarze