Placek drożdżowy z rabarbarem

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 10 osób

w sezonie rabarbarowym zawsze robię takie placek

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • CIASTO

    0,5 kilograma mąki pszennej
    3 jajka
    5 łyżek cukru
    5 łyżek oliwy
    8 gram suchych drożdży
    1 szklanka mleka

    6 łodyg rabarbaru

    KRUSZONKA

    100 gram masła
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek drożdżowy z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Mleko podgrzać, żeby było ciepłe ale nie gorące. Dodać do niego cukier, 2 łyżki mąki i suche drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski dać pozostałą mąkę, jajka, oliwę oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wszystko razem dobrze wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką mocno napowietrzając ciasto. Na blaszkę 25 cm/ 20 cm wyłożyć papier do pieczenia. Na to dać wyrobione ciasto drożdżowe. Odstawić na 20 minut, żeby "odpoczęło". Rabarbar opłukać, osuszyć, odciąć końcówki i pokroić go na mniejsze kawałki. Ułożyć na cieście drożdżowym.

    KRUSZONKA

    Wszystkie składniki przełożyć do miski i rozcierając w palcach połączyć ze sobą. Następnie pokruszyć na rabarbar.

    Ciasto piec około 40 minut w 180 st C lub do tak zwanego "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować