Przepis udostępniła mi znajoma Mariola z NK. Przepyszne puchate drożdżowe, polecam.
2 godz.
Składniki:
CIASTO:
-1 kg mąki( z tym , że odłożyć 1 szklankę mąki tortowej ,a w to miejsce dodać 1 szklankę mąki krupczatki).
-10 dag drożdży
-1/2 l letniego mleka
-4 żółtka + 2 jaja całe
-4 łyżki cukru + cukier waniliowy
-130 g margaryny + 1 łyżka smalcu stopić w rondelku, niech ostygnie
startą skórkę z cytryny / można dać swój ulubiony zapach /, szczyptę soli
Placek drożdżowy z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wysypuję do miski, robię dwa wgłębienia. Do jednego kruszę kostkę drożdży ,polewam letnim mlekiem , posypuję 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżeczkami mąki.Mleko nie może być za gorące , bo drożdże się zaparzą i placek nie wyrośnie.
W garnuszku ubijam mikserem jajka i żółtka z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym (można dać więcej , jak ktoś lubi b. słodki) i wlewam do drugiego wgłębienia w mące. Drożdże już rosną , wlewam resztę mleka , sól , skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiam ręką , można też w misce Tupperware .Na końcu wlać letni tłuszcz i go delikatnie wrobić.Ciasto jest wtedy dobre , gdy na jego powierzchni zaczną się pojawiać pęcherzyki z powietrzem.Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Blachy 30x40cm.posmarować margaryną, ciasto na połowę i maczając ręce w tłuszczu równo rozłożyć. Pokłóć widelcem. Położyć owoc - (tutaj:rabarbar i jabłka, drugi ze śliwkami).
2.Ubić 2 białka na sztywno , dodać szklankę cukru ,i na końcu 2 - 3 łyżki kokosu. Porzucać po łyżce po owocach , potem posypać kruszonką.
3.Mąki , ile tłuszcz przyjmie. Wyrobić kruszynki. Nie mogą być za twarde , gdyż będą chrupiące, ani za miękkie , ponieważ się rozleją. Rozsypać po bezie.
Piec w 170 *C około pół godziny .
Przestudzony polukrować.
Ja lukier przeoczyłam i tylko opószyłam cukrem pudrem.
Komentarze