PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis udostępniła mi znajoma Mariola z NK. Przepyszne puchate drożdżowe, polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    -1 kg mąki( z tym , że odłożyć 1 szklankę mąki tortowej ,a w to miejsce dodać 1 szklankę mąki krupczatki).
    -10 dag drożdży
    -1/2 l letniego mleka
    -4 żółtka + 2 jaja całe
    -4 łyżki cukru + cukier waniliowy
    -130 g margaryny + 1 łyżka smalcu stopić w rondelku, niech ostygnie
    startą skórkę z cytryny / można dać swój ulubiony zapach /, szczyptę soli

    owoce:
    -rabarbar
    -jabłka
    -śliwki

    beza:
    -2 białka
    -1 szklanka cukru
    -2-3 łyżek kokosu

    KRUSZONKA.
    -150 g masła
    -150 g margaryny
    -100 g smalcu
    -1,5 szklanki cukru.
    -Potartą skórkę z cytryny.

    LUKIER
    -cukier pudrowy robić na białku z dodatkiem soku z cytryny.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery Beza

Placek drożdżowy z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypuję do miski, robię dwa wgłębienia. Do jednego kruszę kostkę drożdży ,polewam letnim mlekiem , posypuję 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżeczkami mąki.Mleko nie może być za gorące , bo drożdże się zaparzą i placek nie wyrośnie.
    W garnuszku ubijam mikserem jajka i żółtka z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym (można dać więcej , jak ktoś lubi b. słodki) i wlewam do drugiego wgłębienia w mące. Drożdże już rosną , wlewam resztę mleka , sól , skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiam ręką , można też w misce Tupperware .Na końcu wlać letni tłuszcz i go delikatnie wrobić.Ciasto jest wtedy dobre , gdy na jego powierzchni zaczną się pojawiać pęcherzyki z powietrzem.Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Blachy 30x40cm.posmarować margaryną, ciasto na połowę i maczając ręce w tłuszczu równo rozłożyć. Pokłóć widelcem. Położyć owoc - (tutaj:rabarbar i jabłka, drugi ze śliwkami).
  • ciasto w przekroju 2. Ubić 2 białka na sztywno , dodać szklankę cukru ,i na końcu 2 - 3 łyżki kokosu. Porzucać po łyżce po owocach , potem posypać kruszonką.
  • ciasto w przekroju 3. Mąki , ile tłuszcz przyjmie. Wyrobić kruszynki. Nie mogą być za twarde , gdyż będą chrupiące, ani za miękkie , ponieważ się rozleją. Rozsypać po bezie.
    Piec w 170 *C około pół godziny .

    Przestudzony polukrować.

    Ja lukier przeoczyłam i tylko opószyłam cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować