Placek drożdżowy z owocami lata

  • wyświetlono: 117 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

W mojej rodzinnej kuchni od zawsze piekło się sezonowo, lipiec to czas słodkich drożdżówek, czy kruchych ciast z owocami lata, ja teraz również nauczyłam się korzystać z dobrodziejstw natury i robię to samo, bo któż nie lubi jeszcze ciepłego drożdżowego ciasta z kubkiem zimnego mleka.

IMG_20161124_195135
  • 16 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Blacha 29/42 cm
Ciasto:
½ kg pszennej mąki typ 550
1 opakowanie suszonych drożdży
4 łyżki cukru
1 torebka cukru z wanilią
Szczypta soli
100 g masła
2 jajka
2 żółtka
1 szklanka nie pełna ciepłego mleka (200ml)
½ litra mieszanych owoców lata(porzeczka czarna i czerwona, agrest)

Kruszonka:
15 dag mąki pszennej
13 dag masła
10 dag cukru pudru
50 g mielonych orzechów włoskich
50 g wiórek kokosowych
Cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Placek drożdżowy z owocami lata

  • Przygotowanie1. Mąkę pszenną mieszam ze szczyptą soli oraz suchymi drożdżami, wbijam całe jajka, dodaję żółtka, wsypuję cukry, zalewam ciepłym mlekiem i wyrabiam dłonią ciasto około 5 minut, po tym czasie wlewam rozpuszczone lekko ciepłe masło, ponownie wyrabiam aż ciasto pochłonie masło i będzie gładkie, wierzch ciasta posypuję delikatnie mąką, przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło.
  • Przygotowanie2. W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotowuję kruszonkę:
    Mąkę mieszam z mielonymi orzechami oraz wiórkami i cukrem pudrem, dodaję wiórki zimnego masła i rozcieram w palcach do momentu aż powstanie kruszonka.
  • Przygotowanie3. Wyrośnięte ciasto wykładam na wyłożoną pergaminem blachę, posypuję suchymi owocami oraz kruszonką.
  • Przygotowanie4. Ciasto piekę około 35-40 minut w temp 175*c, zimne oprószam pudrem i podaję.
    Ciasto najlepiej smakuje pierwszego dnia po upieczeniu, ale nie martwcie się o to bo szybko znika :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

latoDesersłodkościciasto drożdżoweporzeczkidrożdżówkakuchnia polskadla gościPoczęstunekna slodkoowoce latasłodkie wypiekidrożdżowe z owocamiz kuchni babcibabcia mnie nauczyła
 

Komentarze

Podobne przepisy

plebejskie ciasto drożdżowe

Dodane przez: Neblina36

Plebejskie ciasto drożdżowe z owocami

Przepyszne, puszyste, maślane ciasto...

Mleczny Placek Gotowany Z Mrożonymi Owocami

Dodane przez: gotowanietoproste

Mleczny Placek Gotowany Z Mrożonymi Owocami

Ciasto jest pyszne, mięciutkie...

Placek drożdżowy z dżemem i rabarbarem

Dodane przez: Marcia66

Placek drożdżowy z dżemem i rabarbarem

Mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe...

Ciasto drożdżowe z owocami bez wyrabiania

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto drożdżowe z owocami bez wyrabiania

Superciasto dla tych, którzy nie...

Placek drożdżowy z dżemem i kruszonką

Dodane przez: rena123

Placek drożdżowy z dżemem i migdałową kruszonką

Placek drożdżowy jak u babci, puszysty,...

nikolaxxxx

Dodane przez: nikolaxxxx

Placek drożdżowy z jabłkami i chrupiącą kruszonką

Bardzo łatwe ciasto drożdżowe