Banalnie prosty przepis na ciasto drożdżowe. Zaskakuje swoją pulchnością i delikatnością
2 godz.
Składniki:
00 g mąki tortowej
10 g drożdży świeżych lub 6 g suchych
130 ml mleka, ciepłego
3 jajka, duże
130 g cukru
100 g masła, roztopionego
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
40 masła, roztopionego
40 g cukru
szczypta cynamonu
40 g zmiksowanych ciastek imbirowych lub maślanych
40 g mąki tortowej
Placek drożdżowy z malinami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy za pomocą drewnianej łyżki w połowie ciepłego mleka z łyżką cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce. Jajka miksujemy z cukrem na tzw. kogel-mogel. Mąkę przesiewamy do dużej miski, wykonujemy wgłębienie. Wlewamy zaczyn z drożdży, pozostałe ciepłe mleko, kogel-mogel, skórkę z cytryny, szczyptę soli oraz roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i nie będzie przywierało do dłoni. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości ( ok. 1,5 godz). Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy, aż powstanie wilgotna, piaskowa konsystencja. Formę o wym. 30×28 cm lub lekko większej, smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia ( w ten sposób papier ładnie się przyklei do blaszki ). Napuszone przekładamy do formy i rozciągamy na jej wymiar. Układamy maliny, następnie oprószamy równomiernie kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez 40-45 min. Gotowe sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy ciasto jest gotowe. Przepis z: ilovebake.pl
Komentarze