Placek drożdżowy z jeżynami i kruszonką

4.49 (171 ocen)

Pyszny, bardzo puchaty placek drożdżowy z dodatkiem owoców.

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
    150 g cukru
    cukier waniliowy
    3 jajka
    4 żółtka
    60 g świeżych drożdży
    400 ml mleka
    200 g margaryny (płynnej i ostudzonej)
    szczypta soli

    KRUSZONKA
    100 g mąki (+-)
    50 g zimnego masła
    50 g cukru + - cukier waniliowy

    DODATKOWO
    ok 0,5 kg jeżyn (ja użyłam mrożonych, bo miałam z ubiegłego roku)
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery

Placek drożdżowy z jeżynami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 3 łyżki mąki, łyżkę cukru i 100 ml letniego mleka. Dobrze wymieszać aż wszystkie składniki się połączą, przykryć ściereczką i odstawić na ok 10 min. Mąkę wsypać do większej misy, dodać zaczyn z drożdży, roztrzepane na puch jajka z cukrem, pozostałe letnie mleko, szczyptę soli, cukier waniliowy i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę.
  • 2. Wyrobić ciasto, składniki muszą dobrze się połączyć (ciasto jest rzadkawe jak na babkę) Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie prostokątna, duża blacha)ok 28x40 cm. Na wierzch ciasta ułożyć owoce.
  • Placek drożdżowy z jeżynami i kruszonką 3. Składniki na kruszonkę rozcierać w dłoniach tak, by powstał proch. Gotową kruszonkę rozprowadzić na owocach. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 190stopni i piec ok 30-40 min do tzw suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować